Zoeklicht voor Bunkermuseum

Bernhard Hoffmann en Gerlof Molenaar bij het zoeklicht

Bernhard Hoffmann (links) en Gerlof Molenaar bij het geschonken zoeklicht. Foto Aleida Ridder-Edes

Bernhard Hoffmann uit het Duitse Kevelaer heeft het Bunkermuseum Ameland in Hollum een zoeklicht geschonken. Het zoeklicht komt waarschijnlijk niet van Ameland, maar de kans is groot dat dergelijke zoeklichten in de Tweede Wereldoorlog op Ameland dienst hebben gedaan, schat Gerlof Molenaar in. Molenaar is vrijwilliger en bestuurslid van stichting Ouwe Pôlle, die het Bunkermuseum exploiteert. Hij is blij met deze aanwinst, die een plek heeft gekregen in huis Donax, onderdeel van het Bunkermuseum.

Hoffmann kwam in 1969 voor het eerst op Ameland, sinds 1989 bezoekt hij het eiland jaarlijks. Het zoeklicht stond in de tuin van het huis dat hij in Kevelaer kocht. Ook Hoffmann weet verder niets van de historie van het zoeklicht.

Hij vond dat het zoeklicht past bij het Bunkermuseum en zocht daarom contact met Molenaar. Hoffmann kondigde bij de overhandiging op 16 april alvast de volgende schenking aan: een emmer waarmee het eten van de veldkeuken naar het front werd gebracht. Toepasselijk voor het museum op Ameland, omdat het als keukenbunker dienst deed.

 

 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>