Zeemansleed

Naast familieverhalen worden in deze rubriek ook handige digitale bronnen besproken. In deze reeks artikelen beginnen we met de website Zeemansleed waar een aantal Amelanders op staan die een zeemansgraf kregen. In het kort zal door de beheerder Piet Boltjes worden uitgelegd hoe de site opgezet is. 

 

Zeemansleed in zijn huidige vorm ontstond een zevental jaren geleden, tijdens mijn stamboomonderzoek. Een voorouder, Frans Stevens Visser, overleed op 58 jarige leeftijd, in 1856, op de Harlinger Groenlandvaarder "Dirkje Adema". Bij het gericht nazoeken binnen mijn stamboom vond ik vervolgens nog een aantal overleden zeevarenden.
 
De zeilvaart, specifiek de grote zeilvaart uit de 19e eeuw, had al heel lang mijn speciale aandacht. In de 70er jaren van de vorige eeuw begon ik met het aanleggen van een kaartsysteem van zeilschepen uit de periode 1800-1940. Mijn lidmaatschap, sinds 1974, van het College Zeemanshoop te Amsterdam, gaf mij de mogelijkheid om de boekjes van "Sweijs" mee naar huis te nemen en op kaart te zetten. Zo werden in de loop der jaren 15 kaartenbakken gevuld met informatie over de zeilvaart. Op zeker moment stopte ik hiermee, om diverse redenen.
 
Met Frans Stevens Visser kwamen de verstofte kaartenbakken weer tot nut. Mijn achternicht, Roelie Spanjaard Visser, van de prachtige website www.spanvis.nl vond het een goed idee om de Friezen op haar site te zetten. Met haar heb ik de opzet gemaakt tot wat het nu is. Toen de Friezen een plek en een "gezicht" hadden gekregen ben ik zelf verder gegaan met "Zeemansleed".
 
Inmiddels hebben vele duizenden opvarenden een plek gekregen, gelukkig ook zeelieden die niet geregistreerd staan in de reguliere archieven. De reden hiervoor is dat zij vermist werden met hun schip, danwel bij een stranding verdronken en niet werden teruggevonden. In geval ik een monsterrol vind en hiermee de bemanning kan duiden, is het mogelijk om alsnog een overlijden te bewijzen. Om die reden is Zeemansleed in vele gevallen een "Schaduw Burgerlijke Stand".
 
Naast informatie over opvarenden kunt u ook veel vinden over de schepen waarop zij voeren.  Hierbij een kleine greep van de Amelanders die op de site staan. Dit overzicht is niet volledig! Klik op de naam om de informatie te bekijken.
 
Daarnaast bevat de site ook veel informatie over schepen zoals de Dorothea waar de vader van Multatuli, E.D. Dekker, op voer. Nieuwsgierig? Kijk dan voor meer informatie op de website van Zeemansleed

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Zoek naar uw Amelander voorouders:

 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Waddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>