Winterprogramma 2019-2020 van stichting ‘De Ouwe Pôlle Ameland’

Iedere winter organiseert stichting ‘De Ouwe Pôlle’ een serie interessante lezingen over de Amelander cultuurhistorie. Deze lezingen zijn voor iedereen vrij toegankelijk. In de winter van 2019/2020 vinden de volgende lezingen plaats:  

De geschiedenis en bijzonderheden van de Amelander begraafplaats Hollumbegraafplaatsen

Funerair-deskundige Leon Bok zal deze avond vertellen over de geschiedenis van de begraafplaatsen op Ameland. Op Ameland zijn drie openbare begraafplaatsen te Hollum, Ballum en Nes en twee katholieke begraafplaatsen. De afgelopen jaren deed Leon Bok in opdracht van gemeente Ameland onderzoek naar de begraafplaatsen. De begraafplaatsen hebben niet alleen een uniek karakter en geschiedenis, maar ook de types grafstenen (zogenaamde stèles) zijn heel bijzonder. Daarnaast komen andere wetenwaardigheden aan bod. Waarom staat er een muur om de begraafplaatsen? En waarvoor zijn de huisjes op de begraafplaatsen?

Datum: donderdag 21 november 2019

Locatie: hotel ‘De Jong’ te Nes

Aanvang: 20.00 uur.

De ‘Canon van Ameland’

Welke gebeurtenissen hebben Ameland gemaakt tot wat het is? Welke personen hebben op Ameland hun stempel gedrukt? Kaart van AmelandIedereen kent wel de ‘Canon van Nederland’, een tijdbalk met vijftig vensters, waardoor je naar de geschiedenis kijkt. Vensters kunnen gebeurtenissen, personen of objecten zijn. Een venster is niet zomaar iets of iemand, er moet ook een verhaal achter zitten. Stichting ‘De Ouwe Pôlle’ wil graag met uw hulp zo’n ‘Canon van Ameland’ maken. Tijdens deze avond gaan we met elkaar in gesprek welke gebeurtenissen en personen in de canon moeten komen. Voorbeelden van belangrijke gebeurtenissen kunnen zijn: de bouw van het Jelmeraslot in 1425 of dat Ameland in 1704 aan de Friese Nassau’s werd verkocht. En bij personen kunt u denken aan de schilder Tames Oud, Cornelis Pieter Sorgdrager en schoolmeester Gerrit Ailjes van Tuinen. De canon loopt van het ontstaan van Ameland tot heden. Neem uw lijstje met belangrijke personen en gebeurtenissen mee. Een ‘Canon’ heeft maar een beperkt aantal vensters, dus niet alle personen en gebeurtenissen kunnen een plaats krijgen. We zijn benieuwd naar ieders bijdrage aan de ‘Canon van Ameland’. 

Datum: woensdag 22 januari 2020

Locatie: Natuurcentrum te Nes

Aanvang: 20.00 uur.

Printkes kieke Pieter Jan en Tineke Borsch

Ieder jaar tonen Pieter Jan en Tineke Borsch bijzondere oude printkes van Amelanders, de dorpen en het eiland. Voor veel mensen is deze avond een feest van herkenning.

Daarom zijn zij altijd opzoek naar oude foto’s van na 1950. Heeft u nog foto’s, dia’s of negatieven die u wilt delen, dan willen zij ze graag scannen. Mail (pj.borsch@gmail.com) of bel (0519-554719) om af te spreken.

Datum: vrijdag 14 februari 2020

Locatie: herberg ‘De Zwaan’ te Hollum

Aanvang: 20.00 uur.

Op zoek naar Amelander archiefschatten aan de wal: verhalen van Cammingha Slot Amelandonafhankelijkheid en verbondenheid

Archieven stoffig en saai? Zeker niet! In archieven worden unieke historische documenten bewaard die spannende, verdrietige of vrolijke verhalen vertellen. Historicus en archivaris Vincent Robijn speurt samen met zijn echtgenote Marieke, ook historicus, naar Amelander archiefschatten aan de wal. Door heel het land zijn bijzondere documenten over Ameland te vinden. Deze avond vertellen Vincent en Marieke over hun vondsten van afgelopen jaren: verhalen over Ameland als onafhankelijk eiland, verbonden met de Nederlandse en Europese geschiedenis.

Datum: vrijdag 27 maart 2020

Locatie: hotel ‘De Klok’ te Buren

Aanvang: 20.00 uur.

Steun ons: word donateur van stichting 'De Ouwe Pôlle' en ontvang drie keer per jaar het blad 'De Pôllepraat'!

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>