Winterprogramma 2019-2020 van stichting ‘De Ouwe Pôlle Ameland’

Iedere winter organiseert stichting ‘De Ouwe Pôlle’ een serie interessante lezingen over de Amelander cultuurhistorie. Deze lezingen zijn voor iedereen vrij toegankelijk. In de winter van 2019/2020 vinden de volgende lezingen plaats:  

De geschiedenis en bijzonderheden van de Amelander begraafplaats Hollumbegraafplaatsen

Funerair-deskundige Leon Bok zal deze avond vertellen over de geschiedenis van de begraafplaatsen op Ameland. Op Ameland zijn drie openbare begraafplaatsen te Hollum, Ballum en Nes en twee katholieke begraafplaatsen. De afgelopen jaren deed Leon Bok in opdracht van gemeente Ameland onderzoek naar de begraafplaatsen. De begraafplaatsen hebben niet alleen een uniek karakter en geschiedenis, maar ook de types grafstenen (zogenaamde stèles) zijn heel bijzonder. Daarnaast komen andere wetenwaardigheden aan bod. Waarom staat er een muur om de begraafplaatsen? En waarvoor zijn de huisjes op de begraafplaatsen?

Datum: donderdag 21 november 2019

Locatie: hotel ‘De Jong’ te Nes

Aanvang: 20.00 uur.

De ‘Canon van Ameland’

Welke gebeurtenissen hebben Ameland gemaakt tot wat het is? Welke personen hebben op Ameland hun stempel gedrukt? Kaart van AmelandIedereen kent wel de ‘Canon van Nederland’, een tijdbalk met vijftig vensters, waardoor je naar de geschiedenis kijkt. Vensters kunnen gebeurtenissen, personen of objecten zijn. Een venster is niet zomaar iets of iemand, er moet ook een verhaal achter zitten. Stichting ‘De Ouwe Pôlle’ wil graag met uw hulp zo’n ‘Canon van Ameland’ maken. Tijdens deze avond gaan we met elkaar in gesprek welke gebeurtenissen en personen in de canon moeten komen. Voorbeelden van belangrijke gebeurtenissen kunnen zijn: de bouw van het Jelmeraslot in 1425 of dat Ameland in 1704 aan de Friese Nassau’s werd verkocht. En bij personen kunt u denken aan de schilder Tames Oud, Cornelis Pieter Sorgdrager en schoolmeester Gerrit Ailjes van Tuinen. De canon loopt van het ontstaan van Ameland tot heden. Neem uw lijstje met belangrijke personen en gebeurtenissen mee. Een ‘Canon’ heeft maar een beperkt aantal vensters, dus niet alle personen en gebeurtenissen kunnen een plaats krijgen. We zijn benieuwd naar ieders bijdrage aan de ‘Canon van Ameland’. 

Datum: woensdag 22 januari 2020

Locatie: Natuurcentrum te Nes

Aanvang: 20.00 uur.

Printkes kieke Pieter Jan en Tineke Borsch

Ieder jaar tonen Pieter Jan en Tineke Borsch bijzondere oude printkes van Amelanders, de dorpen en het eiland. Voor veel mensen is deze avond een feest van herkenning.

Daarom zijn zij altijd opzoek naar oude foto’s van na 1950. Heeft u nog foto’s, dia’s of negatieven die u wilt delen, dan willen zij ze graag scannen. Mail (pj.borsch@gmail.com) of bel (0519-554719) om af te spreken.

Datum: vrijdag 14 februari 2020

Locatie: herberg ‘De Zwaan’ te Hollum

Aanvang: 20.00 uur.

Op zoek naar Amelander archiefschatten aan de wal: verhalen van Cammingha Slot Amelandonafhankelijkheid en verbondenheid

Archieven stoffig en saai? Zeker niet! In archieven worden unieke historische documenten bewaard die spannende, verdrietige of vrolijke verhalen vertellen. Historicus en archivaris Vincent Robijn speurt samen met zijn echtgenote Marieke, ook historicus, naar Amelander archiefschatten aan de wal. Door heel het land zijn bijzondere documenten over Ameland te vinden. Deze avond vertellen Vincent en Marieke over hun vondsten van afgelopen jaren: verhalen over Ameland als onafhankelijk eiland, verbonden met de Nederlandse en Europese geschiedenis.

Datum: vrijdag 27 maart 2020

Locatie: hotel ‘De Klok’ te Buren

Aanvang: 20.00 uur.

Steun ons: word donateur van stichting 'De Ouwe Pôlle' en ontvang drie keer per jaar het blad 'De Pôllepraat'!

 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>