'Windscheppen op Ameland' genomineerd voor I.J. de Kramerprijs 2017

De vereniging voor molinologie TIMS-Nederland en Vlaanderen looft voor de zevende maal een publicatieprijs, genaamd „I.J. de Kramer-prijs”, ter waarde van € 2.000,- uit aan de auteur(s) van een recente publicatie of een manuscript met een wezenlijke bijdrage aan de verdieping van de molinologische kennis binnen het Nederlandse taalgebied.

 

De vereniging beoogt hiermee het molinologisch onderzoek en de publicatie van onderzoeksre­sultaten te stimuleren. Alleen studies die op eigen, origineel onderzoek zijn gebaseerd, dingen mee. Dit jaar waren er vier inzendingen van een degelijk niveau. De jury heeft alle inzendingen beoordeeld waaronder het boek 'Windscheppen op Ameland. Historie van de molens en molenaars op d'Oäde Pôlle' van Douwe de Boer en Warner Banga.

 

De jury gaf de volgende beoordeling:

Het fraai uitgegeven boekje Windscheppen op Ameland van de hand van Douwe de Boer en Warner Banga verhaalt de geschiedenis van de 10 molens die op zeven molenplaatsen hebben gestaan op het eiland Ameland.

Daar het hier over de molens op het eiland Ameland gaat, is het mogelijk een goed overzicht te krijgen van de molens en hun molenaars op dit beperkte grondgebied. Gelukkig wordt dit niet in het enge kader van de molens geplaatst, maar wordt ook aandacht geschonken aan de Cover van het boek Windscheppen op Amelandbestuurlijke context. Vanzelfsprekend wordt hierbij eveneens gekeken naar belastingen en dergelijke.

De molens worden ieder apart besproken, beginnend bij de molen van Ballum. Dit is een logische keuze daar deze plaats van oudsher het bestuurlijke hart van Ameland vormde. De eerste vermelding van de molen is in een octrooi van 1596, en daaruit blijkt dat de molen op dat moment al bestond. De molenaar kreeg het alleenrecht tot het malen van meel voor het hele eiland en het spreekt vanzelf dat dit tot de nodige conflicten heeft geleid.

Dit alleenrecht duurde maar kort want al in 1629 kreeg Watze Jacobs octrooi een molen te gebruiken in Nes. Wanneer die molen werd gebouwd is echter niet met zekerheid te zeggen. Zo worden alle molens beschreven met hun molenaars. Daarbij is het hele verhaal gelardeerd met vele ter zake doende illustraties.

De auteurs zijn diep de archieven ingedoken om de vele feiten en feitjes over de tien molens van het eiland op te diepen. Dit doen zij op een plezierig leesbare manier zodat het vlot leesbaar is geworden.

 

Conclusie

Het boek over de molens op Ameland is een vlot geschreven boek dat ook door lay-out en illustraties het gemiddelde boek over regionale molenboeken overschrijdt.

 

Een prachtige beoordeling van de jury. De auteurs en de Ouwe Pôlle mogen trots zijn op dit naslagwerk over de rijke geschiedenis van molens en molenaars op Ameland. Uiteindelijk won het boek 'Nijverheid op windkracht' van Herman Kapitein de I.J. de Kramerprijs 2017 ter waarde van 2000 euro. 

 

Bestel nu het boek 'Windscheppen op Ameland' via onze site!

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>