Waker en Wachter: Ameland krijgt kunstwerk dat rijksmonumenten verbindt

Aan De Klonjes, buiten het dorp Hollum op Ameland, zal in opdracht van Stichting Amelander Musea van start worden gegaan met het realiseren van een kunstwerk in de openbare ruimte. Na voltooiing wordt het werk in beheer gegeven aan Dorpsbelang Hollum. Het ontwerp dat als titel 'Waker en Wachter' draagt is van de Haagse kunstenaar Astrid Nobel, zelf uit Hollum afkomstig.

Een onconventioneel observatiepunt

In het ontwerp staan naast het fietspad en vanaf een duinrand twee bronzen verrekijkers op sokkels gericht naar de twee torens van het dorp, beide voormalige bakens voor de zeevaart. Een kijker met een lens gemaakt van een prisma van vuurtorenglas geeft een dromerig regenboogkleurig beeld van het lichaam van de vuurtoren dat verandert met de hoeveelheid zonlicht. Dit prisma maakte deel uit van het in de Tweede Wereldoorlog vernielde optiek van de vuurtoren van Hollum. De andere kijker vergroot een detail in het hoofd van de kerktoren; de twee bovenste ramen staan recht tegenover elkaar waardoor er dwars doorheen gekeken kan worden. Benadrukt wordt hoe deze 'Waker' en 'Wachter' refereren aan nacht en dag, verleden en toekomst en als langdurige getuigen van veranderingen in het gebied gaan ze in samenhang tot elkaar functioneren als hernieuwde bakens.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: provincie Fryslân, Mondriaan Fonds, Dorpsbelang Hollum, gemeente Ameland, Aannemersbedrijf Mosterman en Nagtegaal Ameland.

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: op 28 in Hollum en 29 juli in Nes, 4 augustus in Hollum en 5 augustus in Nes, 11 augustus in Hollum en 12 augustus in Nes.  

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle: