Terugblik op succesvolle Open Monumentendag 2023 op Ameland

Molen de Pheniks in Nes tijdens Open Monumentendag Ameland in 2023

Op zaterdagmorgen 9 september jl. opende burgemeester Leo Pieter Stoel aan het lommerrijke en historische Vermaningspad in Nes, het Open Monumentenweekend door de vlag te hijsen. Hij roemde de 112 Rijksmonumenten die Ameland rijk is. 

Dit weekend bood de gelegenheid om nu eens een aantal van deze monumenten van binnen te kunnen bekijken en ter plaatse van de bewoners of suppoosten meer te horen te krijgen over de bewoners of gebruikers. Een fijne bijkomstigheid was dat de deelnemende musea gratis toegankelijk waren. 

Naast het bezoeken van monumenten waren er op zaterdag en zondag rondleidingen door de beschermde dorpsgezichten van Hollum, Ballum en Nes en waren er vertellingen door de groep Ameland Vertel! in museum Sorgdrager. Mensen lieten zich niet afschrikken door de warmte, in totaal bezochten 1374 mensen de opengestelde locaties, deden mee aan rondleidingen en luisterden naar de Amelander verhalen. 

Dit alles was mogelijk door de inzet van vele vrijwilligers die met hun deelname aan dit evenement Ameland en haar rijke cultuur duidelijk op de kaart hebben gezet.  

 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>