Sprookjes van Grimm in het Amelands op de Lokale Omroep Ameland

Al vrij snel na de uitkomst van het sprookjesboek ‘Wadden Grimm’ kwam oud-Amelander Vincent Robijn met het idee om Wadden Grimm: sprookjes van Grimm in de Waddentalen van Terschelling, Ameland en schiermonnikoogalle Amelander sprookjes op te nemen en die via een podcast te gaan delen. Hiervoor benaderde hij ook de uitgever Anne Popkema die zijn toestemming gaf. Jacob Roep benaderde daarop de Amelander vertalers of zij hun sprookjes ook wilden voorlezen. De meeste vertalers waren enthousiast. In overleg met Klaas Molenaar van de Lokale Omroep Ameland werd gekeken of de sprookjes in de studio konden worden opgenomen. Op 24 juni werden bijna alle sprookjes opgenomen in de studio. Vanaf zondag 12 juli zal elke week een sprookje worden uitgezonden via de Lokale Omroep Ameland (op Ameland te ontvangen via 89,4 FM en via de kabel 105,8). De sprookjes worden uitgezonden om 14.00 uur, na het programma ‘’t Is weer són dag!’ van Roland Thomassen. Elke woensdag om 19.00 uur wordt een herhaling van een sprookje uitgezonden. Kortom, een zomerlang sprookjes van Grimm in het Amelands.

Datum uitzending / herhaling

Sprookje

Voorgelezen door:

Zondag 12 juli / herh. 15 juli

De fier fernuftege broers

Joke Mosterman-van Doorn

Zondag 19 juli / herh. 22 juli

De wolf în de seuven geätkes

Jan de Vries

Zondag 26 juli / herh. 29 juli

Slimme mînsen

Janke de Boer-Nagtegaal

Zondag 2 aug / herh. 5 aug

Fernimme Elske

Vincent Robijn

Zondag 9 aug / herh. 12 aug

Bôntefacht

Pieter Jan Borsch

Zondag 16 aug / herh. 19 aug

Sneeuwitje în Roazeroad

Marjon de Jong-Brouwer

Zondag 23 aug / herh. 26 aug

Koäning Liesterbea’d

Hieke van der Laag

Zondag 30 aug / herh. 2 sep

Ut gespuus

Marissa Kooiker-Kienstra

Zondag 6 sep / herh. 9 sep

De arme în de rieke

Jesse Wiegersma

Zondag 13 sep / herh. 16 sep

Fan ’e fisserman în sien frouw

Angela Kiewiet-Brouwer

Nadat een sprookje via de LOA is uitgezonden, kan die ook online worden beluisterd via de website van stichting ‘De Ouwe Pôlle’ . Uiteindelijk hopen alle vertalers, voorlezers, redacteurs en de uitgever met de komst van ‘Wadden Grimm’ dat de jeugd meer met het Amelands in contact komt. Nog maar een klein percentage van de Amelander jongeren spreekt Amelands. Wat zou het leuk zijn als ouders en grootouders hun (klein)kinderen gaan voorlezen. Zo blijft het dialect levend in de vorm van prachtige sprookjes die al generatieslang worden verteld.  

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: op 28 in Hollum en 29 juli in Nes, 4 augustus in Hollum en 5 augustus in Nes, 11 augustus in Hollum en 12 augustus in Nes.  

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle: