Sprookjes van Grimm in de Waddentalen bijna klaar

Sinds 2017 werkt een groep Amelander vrijwilligers aan de vertaling van de sprookjes van Grimm in het Amelands. Dit is onderdeel van een project waarbij er 50 sprookjes van Grimm in de Waddentalen overgezet worden. Deze talen zijn het Schiermonnikoogs, Terschellings en Amelands.Sprookjes van Grimm in Waddentalen / Schiermonnikoogs, Ameland en Terschellings (Aasters, Midslands, Westers)

Momenteel zijn alle sprookjes in het Amelands vertaald en controleren de vrijwilligers of ze correct zijn vertaald. Amelands is vooral een spreektaal dat maakt het lastig de sprookjes in het Amelands vast te leggen. De vertalers gebruiken zowel het oude als nieuwe Amelander woordenboek. Alleen staan in deze woordenboeken niet alle woorden en werkwoord-vervoegingen. Om die reden komen de vrijwilligers regelmatig bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en afspraken te maken welke woorden het beste gebruikt kunnen worden.

Het sprookjesproject is geïnitieerd door Taalburo Popkema die eerder sprookjes van Grimm in het Fries, Stadsfries, Bildts en Stellingwerfs uitbracht. Er zijn 30 sprookjes in het Terschellings vertaald (10 in het Aasters, 10 in het Midslands en 10 in het Westers) en 10 in het Schiermonnikoogs. De 10 sprookjes die in het Amelands worden vertaald, zijn verspreid over de dialecten van de vier dorpen. Zes kortere sprookjes worden in het West-Amelands (Hollum en Ballum) en vier langere sprookjes worden in het Oost-Amelands (Nes en Buren) vertaald.

Naar verwachting zal het sprookjesboek in Waddentalen dit voorjaar nog verschijnen. De datum zal nog bekend worden gemaakt. In ieder geval wordt het boek op Ameland gepresenteerd waarvoor ook stichting ‘De Ouwe Pôlle’ is benaderd. Het boek is een prachtig resultaat waar jaren door vrijwilligers aan is gewerkt. De vertalers en uitgever hopen dat de ouders en grootouders hun (klein)kinderen hieruit voor gaan lezen. Zo blijft het dialect levend in de vorm van prachtige sprookjes die al generatieslang worden verteld.

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: op 28 in Hollum en 29 juli in Nes, 4 augustus in Hollum en 5 augustus in Nes, 11 augustus in Hollum en 12 augustus in Nes.  

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle: