Presentatie Canon van Ameland

Extra Ouwe Pôlle-avond op donderdag 23 mei om 20.00 uur in Natuurcentrum

Met veel genoegen kondigt het bestuur van Stichting de Ouwe Pôlle na de vier succesvolle winteravondsessies eenLancering Canon van Ameland in het natuurcentrum te Nes voorjaarsavond aan met een feestelijk tintje! Eindelijk na vier jaar kan de canon van Ameland worden gepresenteerd.

Totstandkoming van de Canon

Op 22 januari 2020 lanceerde Asing Walthaus in het Natuurcentrum het idee om na de Canon van Nederland ook een Canon van Ameland te schrijven. De aanwezigen, met onder andere nog Dr. Oense Straatsma en Cor Gransbergen waren enthousiast. Ze hadden vooraf aan de bijeenkomst via formulieren al kunnen invullen welke thema’s, gebeurtenissen en personen belangrijk waren om te vermelden in de Canon. Asing Walhaus maakte destijds een samenvatting van deze verzamelde meningen. Een man (en vrouw) of tien meldden zich aan als werkgroep. Daarna veranderde de wereld door Corona en verliep er wat tijd. Nadat de werkgroep de draad weer oppakte is er een redactiegroepje ontstaan van Koos Molenaar, Arjen Brouwer en Meinte Bonthuis. Dit drietal heeft definitief de onderwerpen in kaart gebracht, teksten gecorrigeerd en de vormgeving verzorgd.

Presentatie op groot schermformaat

Omdat gekozen is voor een digitale canon kunt u op uw PC de canon bestuderen. Op deze feestelijke avond nodigen wij u uit om samen met Asing Walthaus op groot scherm door de canon te “lopen”. Vrijwel zeker zullen aan bod komen: het ontstaan van het eiland; Eilander gebruiken; de vaak onderbelichte Koopvaardij; het Reddingswezen; Strandjutten; Bereikbaarheid en Cultuur.

Ons Stichtingsbestuur de Ouwe Pôlle nodigt u hierbij van harte uit! Ook niet-leden zijn welkom!

 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>