Pôllepraat gedigitaliseerd en gemoderniseerd

Met veel trots presenteert het bestuur en de redactie van stichting De Ouwe Pôlle Ameland de vernieuwde uitgave van ons orgaan de Pôllepraat. Voortaan ontvangen alle donateurs het blad op A4-formaat en in kleur. Het februarinummer is de eerste uitgave in dit aantrekkelijke jasje. Alle donateurs op Ameland hebben inmiddels het blad ontvangen. De donateurs aan de wal moeten nog even geduld hebben want hun exemplaren liggen nu bij de post. 

Dit nummer heeft nog de vertrouwde cover van de oudere nummers. Op de voorkant worden al drie interessante artikelen Pôllepraat 87 in kleur van De Ouwe Polle Amelandaangekondigd: 

  • de herinneringen van Jitse Hofker
  • Kunstschilder Postma van Ameland
  • Oesterkwekerij op Ameland

Verder bevat dit nummer de vertrouwde rubrieken zoals museumnieuws, schenkingen en actuele exposities in de musea. Tevens staan er prachtige foto’s in het blad, een zoekplaatje en worden interessante lezingen aangekondigd. 

Met de nieuwe vormgeving hopen wij dat de Pôllepraat onze donateurs zal blijven aanspreken. De cultuurhistorie en erfgoed van Ameland verdienen onze aandacht. Via de Pôllepraat delen we de verhalen en nieuws van Amelands glorie. Drie keer per jaar verschijnt De Pôllepraat: februari, juni en november. Het blad is speciaal voor de donateurs van onze stichting. Nieuw is dat het voortaan ook bij de boekhandels De Hoge Stoep in Hollum en bij Warenhuis van den Brink verkrijgbaar is. Voor 5 euro kunnen geïnteresseerden het blad daar kopen. 

Verder blijken de oude nummers van de Pôllepraat zeer waardevol voor historisch en genealogisch onderzoek te zijn. Om dit te bevorderen, heeft de stichting besloten de uitgaven van de nummers 1 tot en met 70 te digitaliseren. Deze nummers zijn gedigitaliseerd en kunt u op deze website bekijken. Er is een index van al deze nummers te vinden. Hierop staan de titels van de artikelen, de auteur, de bladzijde en het betreffende nummer vermeld. De index is openbaar. Voor het bekijken van de nummers moeten bezoekers zich registreren en inloggen. Hopelijk leidt deze stap ook tot nieuwe, onbekende verhalen over ons eiland die we via de Pôllepraat met u kunnen delen. De redactie ontvangt graag uw verhaal!

Met de vernieuwde Pôllepraat en het ontsluiten van de oudere nummers hoopt de stichting nieuwe donateurs te kunnen werven. Als stichting zijn we namelijk van uw steun afhankelijk voor het uitgeven van de Pôllepraat, het organiseren van lezingen en het in stand houden van drie musea. Ook het Amelander erfgoed heeft onze aandacht. Daarbij kunnen we uw steun gebruiken. Word donateur van onze stichting (klik hier). Als blijk van waardering ontvangt u drie keer per jaar de kleurrijke Pôllepraat boordevol verhalen van Amelander bodem

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>