‘Op avontuur op Ameland’ beste erfgoededucatie-project van Fryslân

Op 4 april vond de uitreiking van ‘Het beste erfgoededucatie-project van Fryslân’ in het Provinciehuis in Leeuwarden plaats. Dit was een initiatief van Keunstwurk en Museumfederatie Fryslân om lokale erfgoedprojecten te steunen. Een jury bekeek alle projecten en maakte uiteindelijk een selectie van twee projecten: ‘Op avontuur op Ameland’ van Joke Mosterman en Peter Kienstra en De Veerkieker, een programma van Stichting Stellingwarver Schrieversronte, Oldeberkoop. Beide projecten richten zich op basisschoolkinderen.

Aan het begin van de bijeenkomst gaf Yuri Matteman, hoofd educatie ontwikkeling van het Naturalis Biodiversity Centre in Leiden, uitleg over het lesprogramma ‘Het Verwonderpaspoort’ waar hij projectleider van is. Het project won de Museumeducatie Prijs in 2018. Hij beschreef hoe ruim 40 organisaties in Leiden met elkaar samenwerken om de leerlingen meer over de natuur te leren. Daarbij werken ze ook nauw met de scholen en gemeente samen. Binnenkort zal een convenant met de gemeente worden gesloten waarin voor de komende drie jaar wordt vastgelegd hoe ze het project verder vormgeven. De organisaties zoeken met elkaar vooral verbinding en willen de kinderen over de natuur laten leren door te doen. De kinderen kunnen hun eigen leerpaden uitzetten. Tot slot proberen ze ook kinderen van arme gezinnen in Leiden aan dit project te laten deelnemen. Zo hopen ze alle scholen de kans te bieden mee te doen.

Vervolgens gaven de twee genomineerde erfgoedprogramma’s een presentatie. Als eerst was De Veerkieker aan zet. Bij dit schoolbreed erfgoededucatieprogramma voor alle basisscholen in Oost- en Weststellingwerf wordt het aanbod van de regionale erfgoedinstellingen verbonden met dat van (lokale) kunstenaars. U kunt hieronder hun presentatie terugkijken:

Daarna gaven Joke Mosterman en Peter Kienstra een presentatie over het heemkundeproject ‘Op avontuur op Ameland’ van de Amelander Musea. Ze legden uit hoe ze het initiatief tot dit project hadden genomen, noemden de samenwerkingspartners en vertelden hoe de hoofdpersonen Tim, Tamara en opa Sippelaar de scholieren op een speelse wijze met de Amelander cultuur, natuur en historie laten kennismaken. De hoofdpersonen werden persoonlijk aan het publiek voorgesteld; de oudste dochter van Peter, Emma, speelde voor Tamara, en Joke haar kleinzoon Tiemen Jort kroop in de huid van Tim. U kunt de presentatie hieronder terugkijken:

Tot slot was het woord aan de jury. Zij vertelden hoe ze tot de selectie van de twee genomineerde erfgoedprojecten waren gekomen en wat volgens hen de sterke kanten waren. Daarna was gedeputeerde Michiel Schrier met de bekendmaking van de tweede prijs. Deze prijs, een cheque van 250 euro, ging naar De Veerkieker. De eerste prijs ging naar heemkundeproject ‘Op avontuur op Ameland’. De cheque van 500 euro werd door Joke Mosterman en Peter Kienstra in ontvangst genomen. De erfgoededucatieprijs is een erkenning voor de inzet en motivatie voor beide initiatiefnemers om de Amelander jeugd hun omgeving te leren.

Bekijk de prijsuitreiking en de foto's onder dit artikel van Amelandfotografie:

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>