Omgekomen Poolse sergeant uit 1941 geïdentificeerd

Vorige week werd bekendgemaakt dat een in Nijmegen begraven Poolse vlieger is geïdentificeerd. Het gaat om de sergeant Walenty Sieczka. Hij lag eerder begraven op Ameland en werd later overgebracht naar de begraafplaats in Nijmegen. Afgelopen donderdag werd een ceremonie gehouden waarbij de Poolse ambassade, familie van de sergeant en burgemeester Bruls van Nijmegen aanwezig waren. Bij het graf werden kransen en bloemen gelegd.

In de nacht van 18 juni 1941 voerde bommbercommande een aanval uit op Bremen. Een van de toestellen die deel nam aan die aanval was de Vickers Wellington IC W 5665 BH- M van Poolse 300 squadron. Om ongeveer 22.00 uur steeg het toestel op van zijn basis Swinderby in Engeland, na zijn bommen te hebben afgeworpen boven het doel werd het toestel op te terug weg onderschept door een Duitse nachtjager en neergeschoten. Het toestel is rond 03,00 uur neergestort in de Noordzee bij Ameland.  De piloot van de Duitse Nachjager was Oblt Paul Gildner van 4/NJG1. Gestationeerd op vliegbasis Leeuwarden. Gildner vloog die nacht in een Do 215. De Vickers Wellington IC W 5665 BH-M was 1 van de drie vliegtuigen de Gildner die nacht neer heeft geschoten.Herdenking militairen / geallieerden Tweede Wereldoorlog Ameland

De bemanning van de Vickers Wellington bestond uit de volgende personen:

P/O W. Cebrzynski.

Sgt, Jozef Domanski.

Sgt, Wladyslaw Paleniczek.

Sgt, S.Winek.

Sgt, Walenty Sieczka,

Sgt, Piotr Bankowski.

Op donderdag middag 19 Juni 1941 werden op het strand van Ameland tussen km paal 23 en 24, de lichamen gevonden van twee omgekomen vliegeniers. Op een van de lichamen werd een herkenning merk gevonden met de naam Bankowski, de ander kon niet worden geïdentificeerd. Volgens de Duitse Inselkommandant waren de twee vliegenier bemanningsleden van de het toestel dat die Nacht was neergestort enkel kilometers uit de kust van Ameland in de Noordzee. Op 20 juni werden de 2 met militaire eer begraven op RK begraafplaats te Nes. Op 27 juni werd nog een lichaam gevonden van een omgekomen vliegenier ook weer in de nabijheid van kmpaal 24. Op het lichaam worden twee herkeningsplaatjes gevonden met de naam Domanski. Volgens de Duitse autoriteiten was de vliegenier ook afkomstig van het toestel dat in de nacht van 18/19 juni 1941 was neergestort in de Noordzee bij Ameland.

Op donderdagmiddag rond een uur of twee, werd op het wad bij Wierum door Willem Koopmans twee personen gevonden. Deze 2 personen bleken na ondervragen te behoren bij het toestel dat ten noorden van Ameland was neergestort. Zij konden zich nog met hun parachute redden uit het branden toestel maar de vier anderen niet. De twee overlevenden zijn naar een krijgsgevangen kamp gebracht en hebben en hebben de oorlog overleefd. De vier omgekomen bemanningsleden waarvan drie op Ameland lagen begraven zijn in 1952 over gebracht naar de geallieerde begraafplaats Jonkerbos en daar herbegraven.

 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>