Omgekomen Poolse sergeant uit 1941 geïdentificeerd

Vorige week werd bekendgemaakt dat een in Nijmegen begraven Poolse vlieger is geïdentificeerd. Het gaat om de sergeant Walenty Sieczka. Hij lag eerder begraven op Ameland en werd later overgebracht naar de begraafplaats in Nijmegen. Afgelopen donderdag werd een ceremonie gehouden waarbij de Poolse ambassade, familie van de sergeant en burgemeester Bruls van Nijmegen aanwezig waren. Bij het graf werden kransen en bloemen gelegd.

In de nacht van 18 juni 1941 voerde bommbercommande een aanval uit op Bremen. Een van de toestellen die deel nam aan die aanval was de Vickers Wellington IC W 5665 BH- M van Poolse 300 squadron. Om ongeveer 22.00 uur steeg het toestel op van zijn basis Swinderby in Engeland, na zijn bommen te hebben afgeworpen boven het doel werd het toestel op te terug weg onderschept door een Duitse nachtjager en neergeschoten. Het toestel is rond 03,00 uur neergestort in de Noordzee bij Ameland.  De piloot van de Duitse Nachjager was Oblt Paul Gildner van 4/NJG1. Gestationeerd op vliegbasis Leeuwarden. Gildner vloog die nacht in een Do 215. De Vickers Wellington IC W 5665 BH-M was 1 van de drie vliegtuigen de Gildner die nacht neer heeft geschoten.Herdenking militairen / geallieerden Tweede Wereldoorlog Ameland

De bemanning van de Vickers Wellington bestond uit de volgende personen:

P/O W. Cebrzynski.

Sgt, Jozef Domanski.

Sgt, Wladyslaw Paleniczek.

Sgt, S.Winek.

Sgt, Walenty Sieczka,

Sgt, Piotr Bankowski.

Op donderdag middag 19 Juni 1941 werden op het strand van Ameland tussen km paal 23 en 24, de lichamen gevonden van twee omgekomen vliegeniers. Op een van de lichamen werd een herkenning merk gevonden met de naam Bankowski, de ander kon niet worden geïdentificeerd. Volgens de Duitse Inselkommandant waren de twee vliegenier bemanningsleden van de het toestel dat die Nacht was neergestort enkel kilometers uit de kust van Ameland in de Noordzee. Op 20 juni werden de 2 met militaire eer begraven op RK begraafplaats te Nes. Op 27 juni werd nog een lichaam gevonden van een omgekomen vliegenier ook weer in de nabijheid van kmpaal 24. Op het lichaam worden twee herkeningsplaatjes gevonden met de naam Domanski. Volgens de Duitse autoriteiten was de vliegenier ook afkomstig van het toestel dat in de nacht van 18/19 juni 1941 was neergestort in de Noordzee bij Ameland.

Op donderdagmiddag rond een uur of twee, werd op het wad bij Wierum door Willem Koopmans twee personen gevonden. Deze 2 personen bleken na ondervragen te behoren bij het toestel dat ten noorden van Ameland was neergestort. Zij konden zich nog met hun parachute redden uit het branden toestel maar de vier anderen niet. De twee overlevenden zijn naar een krijgsgevangen kamp gebracht en hebben en hebben de oorlog overleefd. De vier omgekomen bemanningsleden waarvan drie op Ameland lagen begraven zijn in 1952 over gebracht naar de geallieerde begraafplaats Jonkerbos en daar herbegraven.

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>