Nieuwe tentoonstelling van Amelander schilder Leendert Scheltema (1876-1966)

Expressionist Scheltema, werkend langs de slootranden en rond de boerderijen met riet en wilgen in het Wateringse Zwethgebied, was een bescheiden en fijnzinnig man. Hij ging zijn eigen weg, met invloeden van Van Gogh, maar zich niet bindend aan enig-isme. Hij raakte in vergetelheid.

In de overzichtstentoonstelling van Leendert Scheltema (1876-1966), zie je zijn ontwikkeling. Hij was een leerling van Jan Toorop en werd in stijl beïnvloed door Vincent van Gogh.

Van Ameland naar het WestlandVan der Stratenweg in Nes geschilderd door Leendert Scheltema Ameland

Scheltema was geboren op Ameland. Op zijn 11e kwam hij naar het Westland, waar hij de rest van zijn leven bleef wonen. Met zijn pittoreske tuinbouwlandschap, vaarten, bruggetjes en historische kerken, was het Westland in de 19e en 20e eeuw een schilderskolonie, een soort Barbizon, van het nabijgelegen Den Haag en Delft. Scheltema was een bijzondere Westlandse kunstschilder, met tot de verbeelding sprekend abstract-expressionistisch werk van landschappen en portretten. Hij wilde een modern kunstenaar zijn en onderscheidde zich met een helder kleurenpalet, neigend naar abstractie. Hij excelleerde in Westlandse landschappen en portretten, en met duingezichten uit zijn tweede liefde, Ameland. Ook maakte hij een aantal religieuze portretten.

Hernieuwde aandacht

Het Westlands Museum wil opnieuw aandacht vragen voor deze markante kunstenaar en organiseert nu in samenwerking met 6 Nederlandse musea deze nationale overzichtstentoonstelling met nog niet eerder vertoond werk, ook van familie en particulieren.Je ziet ruim 90 werken van Scheltema, zijn leermeesters Jan Toorop en Vilmos Huszár en andere schildervrienden. Er is een fraaie catalogus c.q. monografie van de schilder, geschreven door gastconservator Maarten van der Schaft.

Bekijk werken van Scheltema in museum Sorgdrager

De Amelander musea hebben verschillende werken voor deze tentoonstelling in bruikleen gegeven. In museum Sorgdrager is deze zomer ook werk van Leendert Scheltema te zien. Het onlangs aangekochte schilderij van Scheltema ‘’Huis van Ameland’’, is hier te bewonderen. Tevens is de catalogus in de museumwinkel verkrijgbaar.

Meer weten over Leendert Scheltema? Bekijk zijn werken en biografie op Collectie Ameland>>>

 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>