Nieuw boek 'Buitengewoon Ballum'

Buitengewoon Ballum, door Jan de Koning

Aan het begin van de dertiger jaren in de vorige eeuw werd er op initiatief van enkele Ballumers besloten tot de bouw van een badhuis bij het strand. Met de realisering van dit gebouw was het ontstaan van het recreatiegebied bij Ballum een feit. Dat eerste badhuis was vooral een trekpleister voor de Amelanders en dan voornamelijk voor de Ballumers al kwamen er ook al wel toeristen af op de activiteiten die er in het badhuis of op het strand georganiseerd werden. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog zou het gebied snel uitgroeien tot één van de mooiste toeristische trekpleisters van Ameland. In de vijftiger jaren werd er een klein kampeerterrein geopend. De enige voorziening was aanvankelijk alleen een pomp in de duinen maar dat weerhield de kampeerders er niet van hun tentje op te zetten. 

Strandpaviljoen BallumTentenkamp Ballum Ameland 

Links: Strandpaviljoen Ballum, rechts: kampeerterrein bij Ballum

Ongeveer in diezelfde tijd werden de eerste bungalows in het gebied gebouwd: alleen bedoeld om er in de zomermaanden inPaviljoen van Jepma bij Ballum te verblijven. Wie waren die eerste kampeerders en wat zochten ze er? En wat betaalde men destijds voor zo’n zomerhuisje? Vanaf 1960 groeide het kampeerterrein in een rap tempo. Op het terrein kreeg het gezin van beheerder Van Wijk een eigen woning. Het strand bij Ballum was jarenlang een grote trekpleister en de verschillende strandwachten delen in het boek hun mooie herinneringen aan die tijd. Het paviljoen van de familie Jepma, dat op de kruising tussen schelpenpad en strandovergang stond, zullen velen zich nog wel herinneren. Later kwamen de paviljoens op het strand. Totdat het water kwam en het strand totaal van karakter veranderde en het paviljoen per gratie op de duinen geplaatst mocht worden. Wat gebeurde er precies? En hoe verging het de verschillende paviljoens die er hebben gestaan? 

 

In het begin van de zestiger jaren kwamen er veel Duitse kindergroepen op het eiland. Veel boeren stelden voor enkele weken hun boerderij beschikbaar voor deze kinderen. Ook de boerderij “Halfweg” werd in die jaren voor een paar weken omgebouwd voor de opvang van deze groepen. Daarmee werd de eerste stappen naar een recreatieboerderij gezet. Wat hebben ze zoal beleefd in al die jaren met deze kinderen? Aan het einde van de zestiger jaren werd er in het recreatiegebied eenZwembad De Schalken Roosdunen Ballum openluchtzwembad gebouwd. Vanaf dat moment konden de kinderen op Ameland er leren zwemmen. Maar het bad was geen lang leven beschoren. Halverwege de tachtiger jaren werd het vervangen. Als je het recreatiegebied bij Ballum binnenrijdt kun je het vliegveld niet missen. Hoe oud is dit luchtvaartterrein en welke betekenis heeft het gehad voor de recreatie op Ameland? De aanwezigheid van het vliegveld heeft er ook voor gezorgd dat er veel luchtfoto’s in het boek staan: menig bewoner of kampeerder maakte weleens een rondvlucht en dan werden er heel veel foto’s geschoten. Ameland is een paardeneiland en de meeste maneges vind je in Ballum. Hoe zijn deze bedrijfjes begonnen en welke ontwikkeling hebben ze doorgemaakt? Een apart hoofdstuk is gewijd aan de aanleg van het natuurgebied bij Ballum, met name het bos in de jaren zestig. De hoofdstukken in het boek worden afgewisseld met enkele intermezzo’s: kleine verhalen met één bepaald thema. Zo is ook het verhaal van wat wellicht de oudste caravan op Ameland is beschreven en in een ander intermezzo staat de klootschietclub van Roosdunen centraal. 

Het boek Buitengewoon Ballum is een bundeling van verhalen en herinneringen die samen een kleurrijk beeld schetsen van zeventig jaar vakantieplezier tussen dorp en duinen. Prachtige verhalen, fijne herinneringen, grappige en ook aandoenlijke anekdotes doen samen met veel oude foto’s het verleden nog even herleven, niet alleen voor de kampeerders en de caravaneigenaren die er jarenlang hun vakanties hebben doorgebracht. Ook de wat de oudere Amelanders, en zeker de Ballumers, zullen zich het oude kampeerterrein en de verschillende paviljoens nog wel herinneren en zeker het oude zwembad. Het wordt allemaal beschreven in dit kleurrijke boek en menigeen zal zich in de verhalen herkennen. Buitengewoon Ballum ligt in de boekhandels op het eiland, bij de VVV en bij de Geurschuur in Ballum en het is te koop voor € 21,90.

Luchtfoto camping Roosduinen Ballum Ameland

Bekijk meer boeken over Ameland op onze website>>>

 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>