Memori Boeck. De wereld van Pieter Cornelis Sorgdrager 1779-1826
Cornelis Pieter Sorgdrager maakte gedurende zijn leven aantekeningen over het leven op het waddeneiland Ameland en die zijn bewaard gebleven. Dat heeft geresulteerd in twee publicaties die qua naam nogal op elkaar lijken, nl. 'Memorij, het dagboek van Cornelis Pieter Sorgdrager' uit 1982 en 'Memori Boeck. De wereld van Cornelis Pieter Sorgdrager 1779-1826', dat in 1983 verscheen. Het Cultuurhistorisch Museum Sorgdrager van de Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland' is gevestigd in de voormalige woning van de eilander chroniqueur op Ameland.
De dagelijkse gang van zaken op en om Ameland hield Sorgdrager zorgvuldig bij in zijn 'Memorij boek'. Het ging niet alleen om geboortes, huwelijken en overlijdens, hij vermeldde ook welke ziektes voorkwamen en beschreef strandingen van schepen met hun respectievelijke ladingen en eventuele slachtoffers. In 1808 noteerde hij het huwelijk in zijn gemeente van Engel Douwes en Sijtske Eeltjes, de (toen nog toekomstige) ouders van Eduard Douwes Dekker, alias Multatuli.
Sorgdrager werd op 19 september 1759 in Hollum op Ameland geboren als zoon van Pieter Cornelis Sorgdrager, zeekapitein, en diens echtgenote Gertke (ook Geertje) Jacobs. Op 3 april 1791 trouwde hij in Hollum met Baukjen Jans (Bakker) (1759-1815). Hij kwam uit een doopsgezind milieu. Doopsgezinden vormden een geloofsgemeenschap die op Ameland veel leden had en er vier stromingen kende, nl. de Waterlanders, de Jonge Vlamingen, de Jan Jacobsgezinden (ook Jan Jacobsvolk) en de Oude Vlamingen. Sorgdrager had een winkel in Hollum en was daar tevens leraar (voorganger) van het Jan Jacobsvolk, dat conservatief en streng in de leer was.
De dagboeken van Sorgdrager vormen een unieke bron voor genealogen met voorouders op Ameland in de periode 1779-1826. Daarom is een namenindex bij het Memori Boeck opgesteld die u op deze website kunt raadplegen.