Herdenking verdrinking paarden van reddingboot Ameland

Op 14 augustus a.s. wordt op Ameland het feit herdacht dat 40 jaar geleden acht paarden op tragische wijze verdronken tijdens een reddingsoperatie.  Bij de reddingsactie van het Duitse zeiljacht de Windspiel 4 op 14 augustus 1979, verdronken op Ameland acht paarden bij de lancering van de reddingboot. Nadat de reddingsboot  was gelanceerd, werden de dieren mee de diepte in gesleurd door de zes ton zware bootwagen die in een mui terecht kwam. De paarden zijn in de duinen begraven, Monument verdrinking paarden graf reddingboot Amelandnaast het pad wat naar het strand leidt.

De paardenreddingboot werd daarna met nieuw getrainde paarden nog ingezet voor reddingacties tot 1988. Daarna werd de paardenreddingboot vervangen door moderner en sneller materieel van de KNRM.

De 180 jaar oude traditie om met behulp van paarden de reddingsboot te lanceren is echter op Ameland blijven bestaan. Vanaf 1988 organiseert de stichting paardenreddingboot jaarlijks een tiental redding demonstraties waarbij paarden ingezet worden.

Veertig jaar geleden ging ‘s avonds tegen 20.00 uur de stoomfluit van de melkfabriek af ten teken dat er een schip in nood was. Voor de bemanning, voerlieden en walmedewerkers het sein dat ze in actie moesten komen. De Paardenreddingboot moest uit!

Net als 40 jaar geleden zal de Reddingboot op 14 augustus, om 20.00 uur, vanaf het boothuis bij het Maritiem Centrum “Abraham Fock” vertrekken en wordt een demonstratie verzorgd.

Op de route naar het strand zal bij het paardengraf, met een leggen van bloemen door de gemeente Ameland en de stichting Paardenreddingboot, op gepaste wijze aandacht worden geschonken aan de verdronken paarden. Daarna vindt op het “Sûd-West” de lancering van de reddingboot met behulp van paarden plaatst.

Programma 40-jarige herdenking paarden reddingboot Ameland

20.00 uur  Aanvang demonstratie en start vanuit het boothuis bij het Maritiem Centrum

20.10 uur  Korte stop bij het graf van de verdronken paarden, kranslegging burgemeester Gerard van Klaveren en Jan de Vries namens de stichting Paardenreddingboot

20.25 uur  Voortzetting van de route

20.30 uur  Demonstratie Sûd-West Ameland

Bekijk hier de documentaire over de verdrinking van de paardenreddingbot uit 2009>>>