Help mee met de Canon van Ameland

Stichting De Ouwe Pôlle wil met uw hulp een Canon van Ameland samenstellen. Een canon is een soort tijdlijn met vensters (thema's). Deze vensters bestaan uit de 50 belangrijkste gebeurtenissen en personen uit het Amelander verleden. Welke personen en gebeurtenissen dit zijn, bepaalt het publiek. Iedereen kan vijf belangrijke gebeurtenissen en vijf personen aandragen. Op woensdag 22 januari 2020 zullen de binnengekomen gebeurtenissen en personen voor de canon worden gepresenteerd in het Natuurcentrum te Nes. 

Canon van Ameland

Misschien heeft u wel eerder van een canon gehoord. Nederland en Friesland hebben ook een canon met de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis. Dankzij een canon zie je in een oogwenk hoe de geschiedenis is verlopen en welke personen en gebeurtenissen veel invloed hebben gehad. Ameland heeft een boeiende geschiedenis waar de eilanders trots op zijn. Veel Amelanders vertellen vaak aan toeristen over de periode toen Ameland nog een zelfstandig staatje was. Bekende invloedrijke personen als kardinaal Jan de Jong en schrijver Multatuli hebben Amelander roots. Maar er zijn nog veel meer bekende en onbekende personen die aan het eiland hebben bijgedragen. En gebeurtenissen die grote gevolgen voor het eiland hebben gehad. Met uw hulp willen we die in kaart brengen en die in de Canon van Ameland opnemen.

TotstandkomingWytze van Cammingha - Ameland

Via de website canonvanameland.nl komt u bij een digitaal formulier uit waar u vijf personen en vijf gebeurtenissen kunt inzenden. Bij museum Sorgdrager en het maritiem centrum in Hollum en landbouw- en juttersmuseum Swartwoude in Buren kunt u een papieren formulier invullen en inleveren. De ingezonden voorstellen zullen op 22 januari 2020 in het Natuurcentrum worden gepresenteerd. Onder leiding van Asing Walthaus gaan we met elkaar in gesprek over alle ingezonden gebeurtenissen en personen. Wanneer is Ameland ontstaan? Wie waren de pioniers en eerste bewoners? Wie hebben het eiland verder ontwikkeld? Zijn er markante en bepalende gebeurtenissen geweest in de historie? Een canoncommissie gaat vervolgens de Canon van Ameland verder uitwerken. 

Overzicht

In de loop van 2020 zal de Canon van Ameland steeds meer gestalte krijgen. Daarvoor wil stichting De Ouwe Pôlle ook de hulp van Amelander scholieren inroepen. Misschien kijken zij heel anders naar de geschiedenis dan de oudere eilanders. Uit alle inzendingen en voorstellen zal uiteindelijk de Canon van Ameland worden samengesteld met 50 vensters, de 25 belangrijkste personen en de 25 belangrijkste gebeurtenissen. 

Toepassingen

De Canon van Ameland wordt de basis van de Amelander geschiedenis. Idealiter zouden de meeste Amelanders en gasten alle 50 vensters uit de canon moeten kennen. We hopen dat in het onderwijs en binnen de musea aandacht aan de Canon van Ameland zal worden geschonken. Maar voordat het zover is, moet de canon is met uw hulp worden samengesteld. Vul het formulier in via canonvanameland.nl of gebruik de papieren versie in de musea. En kom woensdag 22 januari 2020 naar de canon-avond in het Natuurcentrum, aanvang 20.00 uur. Met uw hulp schrijven we de Amelander geschiedenis!

 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>