Festival Expeditie Ameland 26 en 27 mei

Ontdek Ameland anders 

Op 26 en 27 mei organiseren de partners binnen stichting HDKat een tweedaags festival met als motto:  ontdek Ameland anders! De Amelander Musea organiseren verhalen expedities in Hollum, Buren en Nes.  Op zaterdagmiddag 26 mei vindt de nieuwe voorstelling van Theater Sameland Wat een Circus plaats in de Amelander Bierbrouwerij in Buren. Ook de langverwachte première van de IJsopera van Boris Bezemer staat op het programma. Speciaal voor het festival is deze mini-opera gecombineerd met de hoogtepunten van Opera Sjoerd. Bij drie Amelander eetgelegenheden is er een culinaire ontdekkingstocht te beleven met  het Hidde Dirks Kat of Jantje Jans menu. Voor de sportievelingen biedt het weekend een gratis zeekayak clinic aangeboden door het MadNes festival. Zaterdagavond kan er geluisterd worden naar twee interessante lezingen in het Natuurcentrum over walvisvangst. 
 

Eiland van Hidde Dirks Kat Foto Expeditie Ameland 2

Het Culturele Hoofdstad jaar staat op Ameland in het teken van Hidde Dirks Kat. Het dagboek van walvisvaarder Hidde Kat is 200 jaar geleden gepubliceerd, 40 jaar na zijn behouden terugkomst van de rampzalige reis naar Groenland. Ameland is in 2018 het Eiland van Hidde Dirks Kat.  Stichting HDKat heeft het dagboek als inspiratiebron gebruikt voor al haar activiteiten. Het Festival Expeditie Ameland staat geheel in het teken van Hidde Dirks Kat en zijn gedenkwaardige ‘expeditie’ naar Groenland. 
 

Verhalen Expedities 

Bij de Amelander Musea zijn er in totaal 4 Verhalen Expedities te beleven. In het Sorgdrager Museum, het Maritiem Museum, het Natuurcentrum en Museum Swartwoude kan er om 10.30 uur en 13.30 uur een expeditie geboekt worden. Elke Verhalen Expeditie start met een verhaal van een Amelander verteller. Vervolgens wordt het publiek meegenomen op een rondleiding door het dorp. De begeleidende gids vertelt tijdens de wandeling allerlei wetenswaardigheden over wat er onderweg te zien is. Bij terugkomst wacht een andere verhalenverteller de bezoekers op. Na afloop van de expeditie kan het publiek nog uitgebreid het museum verder verkennen.   
 

Lezingen walvisvangst  

Het publiek kan op zaterdagavond in het Natuurcentrum komen luisteren naar twee interessante lezingen. Hans Beelen, docent en onderzoeker bij het  Institut für Niederlandistik aan de Carl von Ossietzky Universität Oldenburg geeft een overzicht over de arctische walvisvaart van de 17de-19de eeuw. Johan Krol is als bioloog van het Natuurcentrum bij diverse strandingen van potvissen op het strand van Ameland betrokken. Hij heeft zichzelf de vraag gesteld: Had Hidde Kat niet beter thuis kunnen blijven, als er walvissen ‘voor het oprapen’ liggen? 
 

Muzikale en theatrale hoogtepunten 

Speciaal voor het Hidde Dirks Kat jaar componeerde Boris Bezemer de IJsopera “Niets dan IJsbergen”. Deze mini-opera gaat op zondag 27 mei in de Hervormde Kerk in Hollum in première. Deze opera wordt gecombineerd met hoogtepunten van Opera Sjoerd, al eerder op Ameland uitgevoerd bij Kunstmaand 2012. Vanwege deze unieke combinatie is deze muzikale voorstelling “Opera in Duplo” genoemd, die twee keer uitgevoerd wordt op deze zondagmiddag. Op zaterdagmiddag 26 mei is de Amelander Bierbrouwerij in Ballum omgebouwd tot theater. Van de reeks van vijf voorstellingen Wat een Circus! van Theater Sameland is er één speciaal voor het Festival te boeken. Een unieke combinatie van toneel en muziek, geïnspireerd door de rijke historie en cultuur van Ameland gecombineerd met de waan van de dag. 
 

Culinair en sportief op pad 

Ook culinair kan er volop ontdekt worden. Eetlokaal De Griffel, strandpaviljoen Ballum en restaurant StrAnders  hebben hun menu voor deze gelegenheid laten inspireren door Hidde Dirks Kat en zijn vrouw Jantje Jans.  Zaterdagmiddag kan er bij Strand Nes meegedaan worden aan een gratis Kayak clinic, een voorproefje  van het MadNes Festival, waar speciaal in het kader van het HDKat jaar zeekayakken op het programma staat. Ook kan voor het eerst de de Mear Fryslan App gedownload worden, een fietstocht met augmented reality verhalen. 
 
Meer informatie en kaartverkoop: 
Op www.eilandvan.nl, www.friesland.nl en www.amelandermusea.nl is alle informatie te vinden over Festival Expeditie Ameland.  Voorverkoop van kaartjes voor de vier Verhalen Expedities, Opera in Duplo en voor de zaterdagmiddagvoorstelling van Theater Sameland zijn te boeken bij VVV Ameland in Hollum en Nes.  Bij de Amelander Musea zijn kaartjes voor de vier Verhalen Expedities kaarten te koop. Online kunnen kaarten gekocht worden voor de Verhalen Expedities en Opera in Duplo in de webshop van VVVAmeland . Voor Opera in Duplo kunnen tickets besteld worden via Friesland.nl. Aan de online kaartverkoop zijn reserveringskosten verbonden.  
 
Meer informatie en kaartverkoop: Op www.eilandvan.nl, www.friesland.nl en www.amelandermusea.nl is alle informatie te vinden over Festival Expeditie Ameland.  Voorverkoop van kaartjes voor de vier Verhalen Expedities, Opera in Duplo en voor de zaterdagmiddagvoorstelling van Theater Sameland zijn te boeken bij VVV Ameland in Hollum en Nes.  Bij de Amelander Musea zijn kaartjes voor de vier Verhalen Expedities kaarten te koop. Online kunnen kaarten gekocht worden voor de Verhalen Expedities en Opera in Duplo in de webshop van VVVAmeland . Voor Opera in Duplo kunnen tickets besteld worden via Friesland.nl. Aan de online kaartverkoop zijn reserveringskosten verbonden.  Ontdek Ameland anders Op 26 en 27 mei organiseren de partners binnen stichting HDKat een tweedaags festival met als motto:  ontdek Ameland anders! De Amelander Musea organiseren verhalen expedities in Hollum, Buren en Nes.  Op zaterdagmiddag 26 mei vindt de nieuwe voorstelling van Theater Sameland Wat een Circus plaats in de Amelander Bierbrouwerij in Buren. Ook de langverwachte première van de IJsopera van Boris Bezemer staat op het programma. Speciaal voor het festival is deze mini-opera gecombineerd met de hoogtepunten van Opera Sjoerd. Bij drie Amelander eetgelegenheden is er een culinaire ontdekkingstocht te beleven met  het Hidde Dirks Kat of Jantje Jans menu. Voor de sportievelingen biedt het weekend een gratis zeekayak clinic aangeboden door het MadNes festival. Zaterdagavond kan er geluisterd worden naar twee interessante lezingen in het Natuurcentrum over walvisvangst. 
 
Eiland van Hidde Dirks Kat Het Culturele Hoofdstad jaar staat op Ameland in het teken van Hidde Dirks Kat. Het dagboek van walvisvaarder Hidde Kat is 200 jaar geleden gepubliceerd, 40 jaar na zijn behouden terugkomst van de rampzalige reis naar Groenland. Ameland is in 2018 het Eiland van Hidde Dirks Kat.  Stichting HDKat heeft het dagboek als inspiratiebron gebruikt voor al haar activiteiten. Het Festival Expeditie Ameland staat geheel in het teken van Hidde Dirks Kat en zijn gedenkwaardige ‘expeditie’ naar Groenland. 
 
Verhalen Expedities Bij de Amelander Musea zijn er in totaal 4 Verhalen Expedities te beleven. In het Sorgdrager Museum, het Maritiem Museum, het Natuurcentrum en Museum Swartwoude kan er om 10.30 uur en 13.30 uur een expeditie geboekt worden. Elke Verhalen Expeditie start met een verhaal van een Amelander verteller. Vervolgens wordt het publiek meegenomen op een rondleiding door het dorp. De begeleidende gids vertelt tijdens de wandeling allerlei wetenswaardigheden over wat er onderweg te zien is. Bij terugkomst wacht een andere verhalenverteller de bezoekers op. Na afloop van de expeditie kan het publiek nog uitgebreid het museum verder verkennen.   
 
Lezingen walvisvangst  Het publiek kan op zaterdagavond in het Natuurcentrum komen luisteren naar twee interessante lezingen. Hans Beelen, docent en onderzoeker bij het  Institut für Niederlandistik aan de Carl von Ossietzky Universität Oldenburg geeft een overzicht over de arctische walvisvaart van de 17de-19de eeuw. Johan Krol is als bioloog van het Natuurcentrum bij diverse strandingen van potvissen op het strand van Ameland betrokken. Hij heeft zichzelf de vraag gesteld: Had Hidde Kat niet beter thuis kunnen blijven, als er walvissen ‘voor het oprapen’ liggen? 
 
Muzikale en theatrale hoogtepunten Speciaal voor het Hidde Dirks Kat jaar componeerde Boris Bezemer de IJsopera “Niets dan IJsbergen”. Deze mini-opera gaat op zondag 27 mei in de Hervormde Kerk in Hollum in première. Deze opera wordt gecombineerd met hoogtepunten van Opera Sjoerd, al eerder op Ameland uitgevoerd bij Kunstmaand 2012. Vanwege deze unieke combinatie is deze muzikale voorstelling “Opera in Duplo” genoemd, die twee keer uitgevoerd wordt op deze zondagmiddag. Op zaterdagmiddag 26 mei is de Amelander Bierbrouwerij in Ballum omgebouwd tot theater. Van de reeks van vijf voorstellingen Wat een Circus! van Theater Sameland is er één speciaal voor het Festival te boeken. Een unieke combinatie van toneel en muziek, geïnspireerd door de rijke historie en cultuur van Ameland gecombineerd met de waan van de dag. 
Culinair en sportief op pad Ook culinair kan er volop ontdekt worden. Eetlokaal De Griffel, strandpaviljoen Ballum en restaurant StrAnders  hebben hun menu voor deze gelegenheid laten inspireren door Hidde Dirks Kat en zijn vrouw Jantje Jans.  Zaterdagmiddag kan er bij Strand Nes meegedaan worden aan een gratis Kayak clinic, een voorproefje  van het MadNes Festival, waar speciaal in het kader van het HDKat jaar zeekayakken op het programma staat. Ook kan voor het eerst de de Mear Fryslan App gedownload worden, een fietstocht met augmented reality verhalen. 
 
Meer informatie en kaartverkoop: Op www.eilandvan.nl, www.friesland.nl en www.amelandermusea.nl is alle informatie te vinden over Festival Expeditie Ameland.  Voorverkoop van kaartjes voor de vier Verhalen Expedities, Opera in Duplo en voor de zaterdagmiddagvoorstelling van Theater Sameland zijn te boeken bij VVV Ameland in Hollum en Nes.  Bij de Amelander Musea zijn kaartjes voor de vier Verhalen Expedities kaarten te koop. Online kunnen kaarten gekocht worden voor de Verhalen Expedities en Opera in Duplo in de webshop van VVVAmeland . Voor Opera in Duplo kunnen tickets besteld worden via Friesland.nl. Aan de online kaartverkoop zijn reserveringskosten verbonden.  

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau!