Feestelijke opening Hidde Dirks Kat Jaar 2018

Op 26 januari 2018 vindt de feestelijke opening van het Hidde Dirks Kat jaar plaats. Op Ameland zullen in museum Sorgdrager en in het Natuurcentrum allerlei actviteiten worden gehouden. In het Natuurcentrum Ameland in Nes zijn presentaties te zien van de programma's die op stapel staan. In Museum Sorgdrager in Hollum is de reis van Hidde Kat mee te beleven in een nieuwe tentoonstelling. Ook zijn er 12 bijzondere verhalen te beluisteren over alles wat Ameland verbindt met walvissen, walvisvangst en uiteraard met Hidde Dirks Kat. Logo Eiland Van Hidde Dirks Kat 2018

Het jaar 2018 is het jaar dat Leeuwarden en Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa is en het is ook het jaar van Hidde Dirks Kat, de walvisvaarder uit Hollum.

Ameland heeft een lange geschiedenis met de walvisvaart. Eén van de markantste verhalen is die van walvisvaarder Hidde Dirks Kat, die in 1778 schipbreuk leed bij Groenland. Hij is gered door de Eskimo’s. In 1818 verscheen zijn dagboek over deze bijzondere reis. Nu, 200 jaar later, is het dagboek de inspiratiebron geworden voor allerlei culturele activiteiten die in 2018 plaatsvinden. Er een hertaling uit van het dagboek, een vertaling uit het Fries van een boek van Ype Poortinga over dezelfde geschiedenis en er wordt verteld over Kat en de walvisvaart van toen en nu.

Amelanders en mensen van de wal vertellen op de avond van de openingsdag, vrijdag 26 januari 2018, over hun bijzondere verbinding met walvissen, walvisvaart én met walvisvaarder Kat. U kunt van 19.00 tot 22.00 uur aan het volgende programma deelnemen:

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Meer van de Ouwe Pôlle: