Een ramp op het strand van Nes

De man met ontbloot bovenlichaam is badmeester Jacob Klad. De meneer met de pet heet Huisman. Hij was de klusjesman.

 

Op zaterdag 30 juni 1951 voltrok zich een ramp op het strand van Nes. Twee kinderen gingen te ver in zee en verdronken. De badmeester die hen probeerde te redden moest zijn heldendaad eveneens met de dood bekopen. Het drama voltrok zich voor de ogen van de andere kinderen, de schoolleiding, ouders en de vrouw van de badmeester.

 

De kinderen maakten deel uit van een jeugdgroep uit Grootegast die een ééndaags-reisje naar Ameland maakte. Men had hen gewaarschuwd dat er door de noordoostenwind een sterke stroom voor de kust zou staan en dat ze niet konden zwemmen. Toch waagden drie kinderen zich te ver in zee. Ze gingen spelen op een zandbank en hadden geen idee van de sterkte van de stroming die in de mui stond. De vijftienjarige Anna Smith werd naar de diepte getrokken en verdronk. De veertienjarige Roelof Niemeijer onderging hetzelfde lot, waarschijnlijk heeft hij geprobeerd om het meisje te redden. Elze Tuinstra was ook te ver in zee gegaan. Hij kon worden gered door de 50-jarige in Stadskanaal geboren badmeester van hotel Scheltema, Jacob Klad. Samen met een badgast, Van der Veen uit Groningen, begaf hij zich te water om Elze te redden. Klad, die volledig gekleed was en onder meer een trui droeg, heeft het tegen de sterke stroom niet kunnen bolwerken en moet spoedig verdronken zijn. Van der Veen kreeg een van de jongens te pakken, doch moest die in de sterke stroom - die hem zelf bedreigde - loslaten.

 

Gelukkig kwam er hulp van de kant. De beide gebroeders Steinvoorte gingen met een lijn in zee. Joop Steinvoorte liet de lijn los en slaagde er in Elze te pakken. Door de andere redders werden zij naar het strand gebracht. Met z’n drieën hebben de mannen toen de onderwijzer Kruyer, die wanhopige pogingen deed zijn leerlingen te bereiken en daarbij zelf ook door de stroom gegrepen werd en bewusteloos geraakte, weten te redden. Daarna zagen ze badmeester Klad; gezamenlijk hebben ze de bewusteloze man op het strand gebracht. Dokter Ente en zijn voorganger dokter Soeters, die toevallig op het eiland was, pasten gedurende lange tijd kunstmatige ademhaling toe, doch het mocht niet baten. De doktoren slaagden er wel in de levensgeesten bij Elze weer op te wekken. Ook bij onderwijzer Kruyer, die eveneens bewusteloos naar het strand werd gebracht, is met succes kunstkunstmatige ademhaling toegepast. Het Amelander raadslid Epke van der Geest heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij de redding. Hoewel hij niet kon zwemmen, heeft hij zich - tot zijn borst in het sterk stromende water staande - bijzonder beijverd om leiding te geven bij de reddingspogingen. 

 

Een van de getuigen van het drama was de vader van Anna Smith. Hij behoorde tot de zeventien ouderen die de jeugdgroep van zestig kinderen begeleidden. Hij zag zijn dochtertje voor zijn ogen verdrinken. Ook de vrouw van Klad heeft de tragedie voor haar ogen zien voltrekken. Het stoffelijk overschot van Roelof Niemeijer werd vier dagen later gevonden tussen paal 16 en paal 17.

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>