De familie Kossen

De familie Kossen heeft haar wortels in West Friesland en woonde oorspronkelijk rond Akersloot. De vader van onze overgrootvader Adolf was echter korenmolenaar in de Rijp en is later verhuisd naar de Wieringerwaard. Zijn naam was mogelijk Simon Johannes of Johannes Simon. Zijn vrouw heette Grietje Schrieken, en daar is dus de naam van onze moeder dus van afkomstig.

 

Adolf Johan Kossen is geboren in Wieringerwaard tussen 1850-1855 en overleed op Ameland in 1926 of 1924. Tjitske Kossen-de Vries is rond 1860 in Hollum geboren en overleed in 1932. Ik weet niet hoeveel kinderen ze hebben gehad maar het zullen er zeker meer zijn geweest. Dit blijkt uit de naamgeving van hun kleinkinderen bij Adolf en Tjitske. Adolf Johan Kossen was zeeman en heeft Tjitske waarschijnlijk ontmoet in Amsterdam, omdat zij daar een dienstje had. Na hun huwelijk zijn ze in Amsterdam blijven wonen, van waaruit hij voer en zij een kroeg runde en een zogenaamd slaaphuis had, dat wil zeggen dat ze onderdak bood aan zeelieden die meestal van het eiland Ameland afkomstig waren. Tjitske was nog aanwezig bij de opening van het nieuwe badhuis in 1932 en is kort daarna overleden. Ik meen dat oma mij eens heeft verteld dat ze bij de opening van het badhuis was en door iemand van de familie naar huis is gebracht en dat ze haar daar toen de volgende dag dood hebben gevonden, maar dat weet ik niet zeker meer. Tjitske de Vries was een dochter van Abraham de Vries en Engeltje Borsch. Ze had natuurlijk ook broers en zusters, waarvan ik er enkele weet, maar niet allemaal. Er was een broer Eeuwe en een broer Lolke en nog Jacob. Eeuwe was de vader van de ons wel bekende Eeuwe of Ieuwe Trijn.

 

Badhuis van de familie Kossen

Badhuis van de familie Kossen

 

Na de grote zeevaartcrisis van eind jaren negentig van de negentiende eeuw zijn ze naar Ameland verhuisd, omdat het daar goedkoper wonen was, en hebben het huis wat nu Ahab heet, in 1893 voor 1500 gulden gekocht. Ouwe Dolf kon geen emplooi meer vinden als zeeman en moest met een klein pensioentje, (dat dan weer wel) op de loggers gaan varen, dat heeft hij gedaan tot 1914 of 1915. Na dat jaar tot 1919 stopte het vissen op haring voor heel Ameland. Daarna is het nooit meer geworden wat het was met de gang van Amelander zeelui naar de Haringvangst.

 

De laatste tweekinderen van Dolf en Tjits Kossen, Engeltje en Simon, zijn niet in Amsterdam geboren, maar op Ameland, nadat Adolf Kossen was teruggekeerd van een 9-jarig verblijf in Zuid Afrika, waar hij meewerkte aan het aanleggen van de TransvaallijnOok onze andere overgrootvader (Jan Dirks Bakker) moest na de voornoemde zeevaartcrisis naar de haringteelt en ze zullen elkaar vast wel in Lerwick of anders in Vlaardingen hebben ontmoet. In ieder geval waren ouwe Dolf en Jan Dirks Bakker wel bekend bij de Amelander haringvissers.

Familie Kossen 1943: Neeke Kossen-Bakker, Jan Kossen, Grietje Kossen en Abraham Kossen

Familie Kossen 1943: Neeke Kossen-Bakker, Jan Kossen, Grietje Kossen en Abraham Kossen

 

Door Bram Herder & Ria Evers-Dokter

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Zoek naar uw Amelander voorouders:

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>