Boekpresentatie ‘Windscheppen op Ameland’

Op zaterdag 17 oktober vond de presentatie van het boek ‘Windscheppen op Ameland’ in molen De Verwachting in Hollum plaats. De auteurs Warner Banga en Douwe de Boer hadden geen mooiere dag kunnen uitkiezen, want het was Molendag en veel mensen bezochten de molen. Na een samenwerking van ongeveer drie jaar presenteerden de heren Banga en De Boer onder veel belangstelling hun boek over de geschiedenis van 10 molens op Ameland. Deze molens stonden niet in dezelfde tijd op Ameland, maar verspreid over de periode 1500 tot heden. Het resultaat is een zeer rijk geïllustreerd boek met veel nieuwe feiten over de Amelander molens en molenaars.

 

Omslagfoto boek Windscheppen op Ameland

Om half drie begon directeur Joop de Jong van Stichting Amelander Musea met een openingswoord. Hij prees de auteurs voor het schrijven van het boek over de Amelander molens en over de gedrevenheid waarmee De Boer zich altijd voor de molens op Ameland heeft ingezet. Na De Jong nam Louw Dijkstra van uitgeverij Wijdemeer het woord. Hij bedankte de auteurs van het boek voor de goede samenwerking waardoor een prachtig boek tot stand is gekomen. Ook noemde hij Warner Banga één van de “nationale molenkenners”. Hij won eerder een prijs met zijn boek over de in 2012 afgebrande molen van Burum. 

 

Warner Banga heeft veel gegevens van alle Friese molens en kwam via een oud artikel over de molens op Ameland de naam Douwe de Boer tegen. Een paar jaar geleden kwamen de heren via beheerder Jacob Roep van Amelander historie met elkaar in contact. Toen besloten ze om samen een boek over de Amelander molens te schrijven. Daarbij had De Boer al veel over de molens geschreven omdat hij al van plan was een boek te schrijven. Uiteindelijk vulden de heren elkaar goed aan. Banga wist veel nieuwe gegevens boven water te halen en verzorgde de vormgeving van het boek. Daar had hij met zijn eerdere boeken over molens en als eindredacteur van De Sneuper (ledenblad Historische Vereniging Noordoost Friesland) al veel ervaring mee opgedaan.

Schrijvers Warner Banga en Douwe de Boer

Ter gelegenheid van de boekpresentatie was aan oud-voorzitter van de molenvereniging Wim de Boer gevraagd of hij het eerste exemplaar in ontvangst wilde nemen. De 92-jarige De Boer nam voor die tijd nog even de gelegenheid om wat herinneringen op te halen. Hij wist nog goed dat Douwe de Boer door Jan B. Wijnberg werd benaderd om mee te helpen de molen te herbouwen. Sinds 1949 had Hollum namelijk geen molen meer. Douwe de Boer had van de Rijksdienst voor Monumentenzorg gehoord dat aan de wal nog een molen beschikbaar was. Toen zijn Wim de Boer, Douwe de Boer, een molenexpert van de Rijksdienst voor Monumentenzorg en een club van enthousiaste Amelanders naar de molen in Den Ham gegaan. De molen werd onder voorbehoud gekocht. 

 

Op Ameland werd een actie begonnen om de nodige gelden rond te krijgen. “Amelanders konden een aandeel vanaf 25 gulden kopen. Ook stonden we bij braderieën spullen te verkopen. Via allerlei inzamelacties hebben we toen de molen voor 18.000 gulden gekocht”, wist de oud-voorzitter De Boer zich nog te herinneren. Tot slot prees hij het enthousiasme en inzet van Douwe de Boer voor de molens op Ameland. Hij vond dan ook dat niet hij, maar Douwe de Boer de ontvangst van het eerste exemplaar had verdiend. En zo reikte, tot verrassing van Douwe de Boer, Wim de Boer hem het eerste exemplaar van ‘Windscheppen op Ameland’ uit. 

Van links naar rechts: oud-voorzitter Wim de Boer, Louw Dijkstra en de schrijvers Warner Banga en Douwe de Boer

V.l.n.r. oud-voorzitter Wim de Boer, uitgever Louw Dijkstra en de schrijvers Warner Banga en Douwe de Boer

 

Na deze mooie woorden werd op de accordeons het toepasselijke nummer ‘Daarbij die molen’ gespeeld. Ondertussen konden de genodigden, onder het genot van een hapje en drankje, een exemplaar van het boek ‘Windscheppen op Ameland’ bemachtigen en door de auteurs laten signeren. 

 

Het boek ‘Windscheppen op Ameland’ is bij de Amelander musea en bij de boekhandels op Ameland verkrijgbaar. U kunt kiezen uit een paperback (€15,-) of hardcover-versie (€22,50) van het boek. 

Bestel het boek via Bol.com!

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 
 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>