Boek over Kunst op Ameland

'Kunst van Ameland, een eiland in de zon'. Dat is de titel van een boek dat de Amelander Musea hebben uitgegeven naar aanleiding van de expositie Het Licht van Ameland in het Natuurcentrum in Nes.

In 'Kunst van Ameland' zijn meer dan 150 afbeeldingen opgenomen van schilderijen, etsen, linosneden en tekeningen van Omslag boek Kunst van Amelanddertig kunstenaars die grofweg tussen 1900 en 1980 op Ameland werk hebben gemaakt. Het is voor het eerst dat in één publicatie een nagenoeg compleet overzicht wordt gegeven van kunst die in de vorige eeuw op Ameland is gemaakt. De werken komen uit de collecties van de Amelander Musea, de gemeente Ameland en twee particuliere collecties.
Van de dertig kunstenaars is een korte levensbeschrijving opgenomen, waarin hun band met het eiland en hun plek in de regionale en landelijke kunstgeschiedenis wordt geduid.

De kunstenaars van wie werk is opgenomen hebben allemaal een opleiding als kunstenaar gehad. Veruit de meesten kregen hun opleiding aan de Academie Minerva in Groningen en de Rijksacademies van beeldende kunsten in Amsterdam en Den Haag. Een uitzondering is Bertus Bakker, de in 1990 overleden Amelander 'volksschilder' en autodidact, wiens werk nog in veel Amelander huiskamers hangt.

In het boek is het werk van de landelijk bekend geworden kunstenaars Tames Oud, Leendert Scheltema en Germ de Jong als 'de grote drie' opgenomen. Oud en Scheltema zijn geboren Amelanders, maar verhuisden in hun jeugd naar elders. Scheltema kwam geregeld naar het eiland terug om er te schilderen. Germ de Jong bracht rond het midden van de vorige eeuw al zijn vakanties door op Ameland en maakte er veel werk.

In die zelfde periode kwamen ook De Ploeg-schilder Jan Wiegers en Gé Röling geregeld naar Ameland. Ze waren op dat moment beiden hoogleraar aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam en kwamen naar het eiland met studenten. Beiden maakten er ook zelf werk. Van Wiegers hebben de Amelander musea veel werk in de collectie, van Röling vier aquarellen.

Klik hier om Kunst op Ameland online te bestellen

  • Kunst van Ameland
  • 120 pagina'
  • ISBN/EAN: 978-90-801350-7-9
  • NUR: 247
  • Prijs: 14,95 euro
  • Uitgeverij De Ouwe Pôlle

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 
 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>