Bezoekersaantallen van musea in Fryslân blijven op peil

Museumfederatie Fryslân en de Friese musea kijken terug op een mooi museumjaar 2017. Volgens de eerste telling van Museumfederatie Fryslân hebben de musea in Fryslân het afgelopen jaar in totaal 993.117 bezoekers ontvangen. 2016 was een waar topjaar voor de musea, deze aantallen blijven dit jaar op peil. Met 2018 voor de deur belooft het een prachtig jaar te worden met veel activiteiten in de musea. Te starten met het openingsweekend; op vrijdagavond 26 januari zwaaien alle deuren van de musea open en worden verhalen verteld.

 

Het Fries Museum heeft met de tentoonstelling over Mata Hari het culturele jaar van 2018 al geopend! Het museum trok in 2017 totaal 145.000 bezoekers.  

Dit jaar valt het op dat veel gezinnen met kinderen weer op pad gaan en musea bezoeken. Met name de kinderactiviteiten worden druk bezocht. Zo was de opening van ‘Help pake en beppe de vakantie door’ in het Nationaal Modelspoormuseum Sneek zeer druk bezocht. Ook Het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek ontving enkele honderden kinderen bij het educatieve programma dat in het teken stond van Griezelen.

 

Natuurcentra op de Waddeneilanden


Het was een goed jaar voor de natuurcentra op de Waddeneilanden, met vooral veel individueel bezoek, trok het Natuurcentrum Ameland 52.000 bezoekers (een stijging van resp. 18%). Ook De Noordwester op Vlieland trok dit jaar, met ruim 13.900 bezoekers resp. 21% meer bezoekers.

 

 

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, Franeker


Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium heeft dit jaar het hoogst aantal bezoekers getrokken uit de geschiedenis. Zij verwachten dit jaar uit te komen op ruim 52.000 bezoekers.

 

 

Kazemattenmuseum, Kornwerderzand


Tijdens de telling half december stond de teller van het Kazemattenmuseum al op 14.050 bezoekers. Nooit eerder is de grens van 14.000 bezoekers doorbroken; dit betekent dan ook een waar bezoekersrecord. Wat dit jaar bijzonder maakt is de nieuwe presentatie over de rol van de Marina in mei 1940 en de uitsmijter van het jaar: Glowing Nature. Eén van de drie onderdelen van Icoon Afsluitdijk van Daan Roosegaarde.

 
Bron: Friese Museumfederatie

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Meer van de Ouwe Pôlle: