Anne de Jong en Catharina Metz uit Buren

Tijdens het opruimen kwam ik een doos tegen met boekhoudpapieren uit de oorlogsjaren 1940-1945 van mijn grootouders Anne de Jong en Catharina Metz. Vanaf hun huwelijk in 1935 hadden ze een kruidenierszaak aan de Strandweg in Buren. De winkel van Antke-Trien heette het in de volksmond.

Door Anne de Jong

Strandweg Buren. Links was de later aangebouwde koelcel voor de zuivel

Strandweg Buren. Links was de later aangebouwde koelcel voor de zuivel.

Anne is geboren in 1908 en overleed in 1998. Catharina was van 1909 en overleed 99 jaar oud in 2008. Ze kregen 8 kinderen waarvan 1 na 1 dag al overleed. Mijn moeder Catharina was de oudste. Opa moest in 1928 zijn dienstplicht vervullen. Daarna heeft hij verschillende baantjes gehad. Onder meer als hulp bij het inmeten van de nieuwe zeedijk. Bij hun trouwen konden ze het winkeltje van vader Antje Gerben overnemen. Het huis was in hele slechte staat. Er hing zelfs een bordje op dat het onbewoonbaar verklaard was. Hetzelfde huis waar Willem Dieters 50 jaar eerder zijn vrouw en 5 kinderen kwijtraakte aan tbc. Naast de winkel was er ook nog een boerderij. In een lege wee, aan de oostkant van het huis konden nog een 15 pinken staan. De melkkoeien stonden in de boerderij aan de Willibrordusstraat.

1936 oma met mijn moeder Catharina

Oma kwam uit het grote gezin van Frits en Johanna Metz-Oud. Ze was één van de oudsten. Daarmee droeg ze al vroeg de Rekening voor Antje Gerben de Jong uit Burenverantwoordelijkheid in de huishouding wanneer vader Frits op zee was en moeder het gezin en het kleine boerderijtje draaiend moest zien te houden. Die opvoeding maakte dat ze, net als veel andere Amelander vrouwen, een tamelijk pittig karakter had.

De organisatie van de winkel was haar wel toevertrouwd. Van alle rekeningen die ik tegen kwam was vaak ook een kwitantie als betalingsbewijs.Uit de honderden rekeningen blijkt dat ze vele leveranciers hadden. In Dokkum, Harlingen, Sneek, Bolsward. Als bleek dat vanwege schaarste artikelen niet meer verkrijgbaar waren probeerden ze het in Groningen te krijgen. De beurtvaarders vaarden op Harlingen en Dokkum, waar dus ook de leveranciers zaten. Tot hilariteit van de kinderen en kleinkinderen had oma tot aan haar pensionering immer een houten knuppel onder het bed liggen. Eventuele ongewenste indringers in de winkel konden op een blauwe buil rekenen.

1975. De dakpannen voor het nieuwe huis staan al klaar.

1975. De dakpannen voor het nieuwe huis staan al klaar.

In 1975 werd er een nieuw huis gebouwd naast de winkel. Toen had oma ook meer tijd voor de kleinkinderen.Ik herinner me dat ik in die tijd eens met oma te fietsen ging richting de Bure Blinkert. Onderweg kreeg ik nog een advies. Laat nooit je tranen zien waar een ander bij is. "As je griene moete, gaan je maar naar een hôlle duun weer gienien je sïet." Dat zegt wat van haar karakter. Bovenal was ze gastvrij. De kinderen en vooral de kleinkinderen kwamen er graag. Tot op hoge leeftijd hield ze de verjaardagen van de kleinkinderen bij met een telefoontje.

Wat uit al die rekeningen opvalt is dat na de Duitse inval het leven gewoon doorgaat. Na 1942 komen er signalen dat er schaarste komt.

NSB-burgemeester Bouk Bakker. In 1942 was het nog Bollemey.

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>