Amelander sagen (1): Makreel

Makreel

Vroeger werd er voor de Amelander kust makreel gevangen. Deze makreel was heel dik en vet en werd vooral naar Amsterdam verscheept. Maar daarna brak er op Ameland een periode aan dat er alleen nog kleine, magere makreel gevangen werd. En dit terwijl er langs de Terschellinger kust nog volop vette makreel gevangen werd. Daar begrepen de Amelanders niets van en ze vroegen de Terschellingers naar een verklaring. Zij gaven hun te kennen:"Weten jullie wel hoe die makreel bij ons zo vet wordt? Wij gooien alle lijken die bij ons aanspoelen, weer in zee en daar eten de makrelen zich dik en vet aan, en daarom blijven ze bij ons voor de kust. En dat hebben jullie nooit door gehad, want jullie begraven de doden die aanspoelen netjes. Op deze manier verdienen wij tegenwoordig veel geld". Wat moesten de arme Amelanders nou van zo'n verklaring vinden? Nou, een paar Amelanders dachten dat zij wel hetzelfde als die Terschellingers konden. Op een nacht, toen ze langs het strand liepen en ze weer lijken vonden, sneden ze die in stukken en gooiden de moten in zee, en de makrelen begonnen aan hun maal. Maar op hetzelfde moment kwam er een stem uit de hemel:"Dit is de laatste keer dat op het Amelander strand makreel gevangen wordt, want deze makrelen hebben mensenvlees op hun rug". En nooit zijn er aan de Amelander kust meer makrelen gevangen...

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle: