Amelander Musea voegen met aankoop uit Collectie Caspers vier kunstenaars van naam aan collectie toe

Hollum - Met de aankoop van veertien werken uit de collectie van verzamelaar en oud-Amelander tandarts Gerbrand Caspers hebben de Amelander Musea werk van vier kunstenaars van naam aangekocht. Het gaat om werken van Nicolaas Huppes, Jan Forrer, Bep Palstra en A.M. van Essen. Alleen Van Essen, in zijn werkzame leven hoofd van de Plantsoenendienst in Leeuwarden, was een autodidact. 

De Leeuwarder kunstenaar Nicolaas Huppes vervulde in de Friese en Nederlandse kunstwereld verschillende rollen. Hij was Aankopen kunst Amelander museagaleriehouder, verzamelaar van Aziatische kunst, porselein en Chinees aardewerk. Zijn verzameling stond mede aan de basis voor het keramiekmuseum Het Princessehof in Leeuwarden. Hij kreeg les van o.a. Piet van der Hem. Jan Forrer is geschoold als kunstenaar, maar werd vooral bekend als meester-drukker van litho’s en steendrukken van kunstenaars als Jan Wiegers. Forrer kreeg zijn opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar hij vanaf de late jaren ’50  ook doceerde als docent grafische vakken. In de tussentijd ging hij in de leer bij de Zwitserse steendrukker Emil Matthieu in Zürich, die in die periode kunstwerken drukte van beroemde kunstenaars als Marc Chagall en Alberto Giacometti. In de late jaren ’50 kwam Forrer geregeld samen met Jan Wiegers naar Ameland om in de zogenoemde Buitenstudieweken studenten te begeleiden. Tijdens die vakanties heeft Forrer veel werk op Ameland gemaakt.

Hoe Bep Palstra-Hesterman op Ameland kwam is niet bekend. Deze telg uit een zeer kunstzinnige familie schilderde in 1948 een dorpsgezicht van Nes, zes jaar nadat haar echtgenoot op Timor door de Japanse bezetter was geëxecuteerd. 

Behalve werk van deze vier kunstenaars werden ook werken van Germ de Jong en Dirk Berend Nanninga en Ima van Eysinga aangekocht. De aankoop omvat verder enkele werkjes die een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van Ameland vertellen en enkele werkjes van bekende plekjes op Ameland.

Alle aankopen zijn te zien op de website collectieameland.nl, sommige met uitgebreide toelichting. De aankopen worden, samen met andere recente aankopen, later dit jaar geëxposeerd.

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: op 28 in Hollum en 29 juli in Nes, 4 augustus in Hollum en 5 augustus in Nes, 11 augustus in Hollum en 12 augustus in Nes.  

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle: