Amelander Musea voegen met aankoop uit Collectie Caspers vier kunstenaars van naam aan collectie toe

Hollum - Met de aankoop van veertien werken uit de collectie van verzamelaar en oud-Amelander tandarts Gerbrand Caspers hebben de Amelander Musea werk van vier kunstenaars van naam aangekocht. Het gaat om werken van Nicolaas Huppes, Jan Forrer, Bep Palstra en A.M. van Essen. Alleen Van Essen, in zijn werkzame leven hoofd van de Plantsoenendienst in Leeuwarden, was een autodidact. 

De Leeuwarder kunstenaar Nicolaas Huppes vervulde in de Friese en Nederlandse kunstwereld verschillende rollen. Hij was Aankopen kunst Amelander museagaleriehouder, verzamelaar van Aziatische kunst, porselein en Chinees aardewerk. Zijn verzameling stond mede aan de basis voor het keramiekmuseum Het Princessehof in Leeuwarden. Hij kreeg les van o.a. Piet van der Hem. Jan Forrer is geschoold als kunstenaar, maar werd vooral bekend als meester-drukker van litho’s en steendrukken van kunstenaars als Jan Wiegers. Forrer kreeg zijn opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar hij vanaf de late jaren ’50  ook doceerde als docent grafische vakken. In de tussentijd ging hij in de leer bij de Zwitserse steendrukker Emil Matthieu in Zürich, die in die periode kunstwerken drukte van beroemde kunstenaars als Marc Chagall en Alberto Giacometti. In de late jaren ’50 kwam Forrer geregeld samen met Jan Wiegers naar Ameland om in de zogenoemde Buitenstudieweken studenten te begeleiden. Tijdens die vakanties heeft Forrer veel werk op Ameland gemaakt.

Hoe Bep Palstra-Hesterman op Ameland kwam is niet bekend. Deze telg uit een zeer kunstzinnige familie schilderde in 1948 een dorpsgezicht van Nes, zes jaar nadat haar echtgenoot op Timor door de Japanse bezetter was geëxecuteerd. 

Behalve werk van deze vier kunstenaars werden ook werken van Germ de Jong en Dirk Berend Nanninga en Ima van Eysinga aangekocht. De aankoop omvat verder enkele werkjes die een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van Ameland vertellen en enkele werkjes van bekende plekjes op Ameland.

Alle aankopen zijn te zien op de website collectieameland.nl, sommige met uitgebreide toelichting. De aankopen worden, samen met andere recente aankopen, later dit jaar geëxposeerd.

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Waddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>