Amelander Musea voegen met aankoop uit Collectie Caspers vier kunstenaars van naam aan collectie toe

Hollum - Met de aankoop van veertien werken uit de collectie van verzamelaar en oud-Amelander tandarts Gerbrand Caspers hebben de Amelander Musea werk van vier kunstenaars van naam aangekocht. Het gaat om werken van Nicolaas Huppes, Jan Forrer, Bep Palstra en A.M. van Essen. Alleen Van Essen, in zijn werkzame leven hoofd van de Plantsoenendienst in Leeuwarden, was een autodidact. 

De Leeuwarder kunstenaar Nicolaas Huppes vervulde in de Friese en Nederlandse kunstwereld verschillende rollen. Hij was Aankopen kunst Amelander museagaleriehouder, verzamelaar van Aziatische kunst, porselein en Chinees aardewerk. Zijn verzameling stond mede aan de basis voor het keramiekmuseum Het Princessehof in Leeuwarden. Hij kreeg les van o.a. Piet van der Hem. Jan Forrer is geschoold als kunstenaar, maar werd vooral bekend als meester-drukker van litho’s en steendrukken van kunstenaars als Jan Wiegers. Forrer kreeg zijn opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar hij vanaf de late jaren ’50  ook doceerde als docent grafische vakken. In de tussentijd ging hij in de leer bij de Zwitserse steendrukker Emil Matthieu in Zürich, die in die periode kunstwerken drukte van beroemde kunstenaars als Marc Chagall en Alberto Giacometti. In de late jaren ’50 kwam Forrer geregeld samen met Jan Wiegers naar Ameland om in de zogenoemde Buitenstudieweken studenten te begeleiden. Tijdens die vakanties heeft Forrer veel werk op Ameland gemaakt.

Hoe Bep Palstra-Hesterman op Ameland kwam is niet bekend. Deze telg uit een zeer kunstzinnige familie schilderde in 1948 een dorpsgezicht van Nes, zes jaar nadat haar echtgenoot op Timor door de Japanse bezetter was geëxecuteerd. 

Behalve werk van deze vier kunstenaars werden ook werken van Germ de Jong en Dirk Berend Nanninga en Ima van Eysinga aangekocht. De aankoop omvat verder enkele werkjes die een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van Ameland vertellen en enkele werkjes van bekende plekjes op Ameland.

Alle aankopen zijn te zien op de website collectieameland.nl, sommige met uitgebreide toelichting. De aankopen worden, samen met andere recente aankopen, later dit jaar geëxposeerd.

 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>