Amelander Musea verwerven schilderij van W.A. Houtman

Hollum - De Amelander Musea hebben een schilderij aangekocht van de Schiedamse schilder W.A. Houtman (1886-1968). Het schilderij is een gezicht op Hollum, gezien vanaf de Trapweg. Houtman schilderde het rond 1960. W.A. Houtman was nog niet in de collectie van de Amelander Musea vertegenwoordigd. Van hem is een tiental werken bekend die op Ameland zijn gemaakt. Bijna allemaal zijn ze in bezit van particulieren. Het aangekochte werk was in het bezit van Daan Houtman uit Amersfoort, een kleinzoon van de schilder. Het Gezicht op Hollum heeft enkele tientallen jaren bij hem aan de muur gehangen.

Samen met zijn vrouw bracht Houtman in de late jaren’ 50 en begin jaren ’60 enkele jaren achtereen hun vakanties door op WA Houtman Amelander boerenkarAmeland. Ze verbleven dan in het inmiddels afgebroken huisje Betha aan de Fenneweg. Op die plek staat nu de vakantiewoning Bosk.

Als kunstschilder was Houtman, die in Schiedam een pianozaak dreef, autodidact. In zijn vakanties, die het gezin Houtman vaak aan de kust en op de Waddeneilanden doorbracht, volgde Houtman zijn grote passie, de schilderkunst. Hij schilderde landschappen in een impressionistische, soms licht romantische stijl. Ook in zijn (zelf)portretten komt zijn talent als kunstenaar naar voren. Een achterkleindochter van W.A. Houtman, Ingrid Scheinhardt, heeft meer dan 200 werken van haar overgrootvader op de website wahoutman.nl samengebracht.

In hun vakanties op Ameland raakte de familie Houtman bevriend met het gezin van dominee Van Dijk, die 32 jaar predikant in Hollum was. De familie Van Dijk had aan de Fenneweg de vakantiewoning Elzenhof. Het huisje is nog steeds in het bezit van de familie. Mevrouw Foka Vonck- Van Dijk heeft ook een aantal werken van W.A. Houtman in haar bezit.

Meer Amelander werk van W.A. Houtman is te zien op de website collectieameland.nl

 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>