Ameland schrijft historie

De afgelopen maanden zijn er tussen de cultuurhistorische stichting ‘De Ouwe Pôlle’, de Amelander musea (STAM), Oud Amelandt en Amelander historie gesprekken gevoerd over de mogelijkheden tot samenwerking. Uit die gesprekken is gebleken dat de betrokken partijen graag willen samenwerken om de rijke historie van Ameland voor een groter publiek toegankelijk te maken. De samenwerking zal de komende maanden meer vorm krijgen. Eén van de mogelijkheden die wordt onderzocht, is het digitaal ontsluiten van de collecties.

 

Steeds meer historische verenigingen en musea stellen hun collecties digitaal toegankelijk voor onderzoekers en geïnteresseerden. Stichting ‘de Ouwe Pôlle’ en de STAM willen graag met die ontwikkeling meegaan. Het digitaliseren van de collecties is een uitkomst voor geïnteresseerden die genealogisch of historisch onderzoek naar Ameland doen. Er zullen meer gegevens te vinden zijn waardoor de collecties de aandacht krijgen die ze verdienen. Ook zorgt het digitaliseren van de collecties voor een betere bescherming van het beeldmateriaal. Niet alleen tegen de tand des tijds maar ook voor bijvoorbeeld brandgevaar.

 

Naast oud beeldmateriaal beschikken STAM en ‘De Ouwe Pôlle’ over veel wetenschappelijke publicaties over Ameland. Op dit moment wordt er weinig met deze publicaties gedaan. Een mogelijkheid om ze meer onder de aandacht van het publiek te brengen, is de publicaties digitaal toegankelijk te maken. Zo wordt het mogelijk voor geïnteresseerden te zien welke publicaties over het eiland zoal geschreven zijn. Hoe deze publicaties toegankelijk worden gemaakt, wordt nog onderzocht.

 

Oud Amelandt en Amelander historie voorzien al enkele jaren op internet een groot publiek van oude foto’s en historische verhalen over Ameland. Hiervoor blijkt een groeiende interesse te zijn. De verhalen blijven niet langer op de boekenkast liggen maar worden vele malen gelezen en verteld. Daarnaast nemen veel mensen kennis van onbekend beeldmateriaal en helpen ze elkaar bij het vinden van de juiste namen, personen en voorwerpen. De kracht van deze groeiende interesse zit hem in het snel en eenvoudig kunnen vinden van gegevens over Ameland. Waar vroeger urenlang naar werd gezocht, kan tegenwoordig in enkele minuten worden gevonden. Deze ontwikkeling is een uitkomst voor iedereen: voor jongeren die een werkstuk over Ameland schrijven maar ook voor de oudere generaties die naar beeldmateriaal van ‘die goeie, oude tijd’ zoeken. Maar voordat het zover is, moet veel werk worden verricht.

 

Het digitaliseren van collecties is een kostbare, intensieve klus waar veel mankracht voor nodig is. Hoewel een deel van het beeldmateriaal al gedigitaliseerd is, zal er nog veel werk moeten worden verzet. Mogelijk kunnen vrijwilligers een belangrijke rol spelen. Tegenwoordig organiseren veel musea, instituten en historische verenigingen zogenoemde ‘crowdsourcing-projecten’ waarbij vrijwilligers bij het digitaliseren van hun collecties worden betrokken. Op deze manier kan op korte termijn veel collecties worden gedigitaliseerd.

 

De komende maanden zullen ‘De Ouwe Pôlle’, de STAM, Oud Amelandt en Amelander historie samenwerken om de rijke Amelander geschiedenis met u te delen. Houd daarvoor hun websites in de gaten!

 

<<< TIP: schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief >>>

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>