Ameland schittert 1&2 september met muzikaal en theatraal talent

Muziek- en theaterroute De Hort Op en muziekvoorstelling Skiemer Wad 2018, het jaar waarin Leeuwarden (Fryslân) culturele hoofdstad van Europa is, is een bijzonder jaar voor muzikanten op Ameland. Verschillende muziekverenigingen vieren in 2018 een jubileum en willen in dit jaar muziek de verbindende taal laten zijn voor iedereen die muziek maakt op het eiland. Onder bezielende leiding van Baukje Fennema voor De Hort Op en Reinout Douma als muzikaal leider voor Skiemer Wad kregen deze plannen de afgelopen anderhalf jaar vorm. Op 1 en 2 september kan het eindresultaat beluisterd en bewonderd worden. Zaterdag 1 september van 10.00 tot 17.00 uur zijn er op meer dan 10 bijzondere Amelander locaties muzikale en theatrale presentaties te zien. Om 20.18 uur precies start in de Ballumerbocht – als het schemerdonker begint te worden aan het Wad – de muziekvoorstelling Skiemer Wad.  
Bijna 300 toneelspelers, zangers en musici  Alle Amelander muzikale, theatrale en zangtalenten hebben zich op 1 en 2 september verenigd om met elkaar een prachtig muziekprogramma te realiseren. Bijna 300 Amelander - 8% van de bevolking - muzikanten, zangers en toneelspelers doen aan het programma mee. Al vanaf het voorjaar van 2017 is er een start gemaakt met de voorbereidingen. Er doen zeker 7 koren, 3 theatergroepen, 5 muziekgezelschappen, vele bands en heel veel individuele muzikale talenten mee. Ook kinderen van de basisscholen hebben een lied ingestudeerd, dat zij tijdens Skiemer Wad ten gehore brengen. 
Wetterskip viert feest van dijkoplevering Op zaterdag 1 september werken Wetterskip Fryslân en Stichting De Hort Op samen om die dag de oplevering van de versterkte waddendijk te vieren. Zowel overdag als ’s avonds zijn 165 genodigden te gast op het eiland. Tijdens muziekvoorstelling Skiemer Wad  krijgt de dijkoplevering extra aandacht. Speciaal voor deze gelegenheid componeerde Reinout Douma, muzikaal leider van Skiemer Wad, de Ode aan de Dijk.  
Een bijzonder dagje uit met De Hort Op Alleen op zaterdag 1 september vinden er op meer dan 10 bijzondere Amelander locaties muzikale en theatrale presentaties plaats. Met een speciaal hiervoor uitgebracht programmaboekje kan de bezoeker op weg. Het programmaboekje is op te halen bij de VVV’s van Nes en Hollum en bij de Primera in Buren. Op de dag zelf rijden er vanaf Café Restaurant De Piraat - vlakbij de Veerhaven in Nes - gratis pendelbussen tussen de locaties. De kleine voorstellinkjes zijn meerdere keren per dag bij te wonen. Muziek- en theaterroute De Hort Op en muziekvoorstelling Skiemer Wad 2018, het jaar waarin Leeuwarden (Fryslân) culturele hoofdstad van Europa is, is een bijzonder jaar voor muzikanten op Ameland. Verschillende muziekverenigingen vieren in 2018 een jubileum en willen in dit jaar muziek de verbindende taal laten zijn voor iedereen die muziek maakt op het eiland. Onder bezielende leiding van Baukje Fennema voor De Hort Op en Reinout Douma als muzikaal leider voor Skiemer Wad kregen deze plannen de afgelopen anderhalf jaar vorm. Op 1 en 2 september kan het eindresultaat beluisterd en bewonderd worden. Zaterdag 1 september van 10.00 tot 17.00 uur zijn er op meer dan 10 bijzondere Amelander locaties muzikale en theatrale presentaties te zien. Om 20.18 uur precies start in de Ballumerbocht – als het schemerdonker begint te worden aan het Wad – de muziekvoorstelling Skiemer Wad.  

Muziek- en theaterroute De Hort Op en muziekvoorstelling Skiemer Wad 

2018, het jaar waarin Leeuwarden (Fryslân) culturele hoofdstad van Europa is, is een bijzonder jaar voor muzikanten op Skiemer WadAmeland. Verschillende muziekverenigingen vieren in 2018 een jubileum en willen in dit jaar muziek de verbindende taal laten zijn voor iedereen die muziek maakt op het eiland. Onder bezielende leiding van Baukje Fennema voor De Hort Op en Reinout Douma als muzikaal leider voor Skiemer Wad kregen deze plannen de afgelopen anderhalf jaar vorm. Op 1 en 2 september kan het eindresultaat beluisterd en bewonderd worden. Zaterdag 1 september van 10.00 tot 17.00 uur zijn er op meer dan 10 bijzondere Amelander locaties muzikale en theatrale presentaties te zien. Om 20.18 uur precies start in de Ballumerbocht – als het schemerdonker begint te worden aan het Wad – de muziekvoorstelling Skiemer Wad.  
 

Bijna 300 toneelspelers, zangers en musici  

Alle Amelander muzikale, theatrale en zangtalenten hebben zich op 1 en 2 september verenigd om met elkaar een prachtig muziekprogramma te realiseren. Bijna 300 Amelander - 8% van de bevolking - muzikanten, zangers en toneelspelers doen aan het programma mee. Al vanaf het voorjaar van 2017 is er een start gemaakt met de voorbereidingen. Er doen zeker 7 koren, 3 theatergroepen, 5 muziekgezelschappen, vele bands en heel veel individuele muzikale talenten mee. Ook kinderen van de basisscholen hebben een lied ingestudeerd, dat zij tijdens Skiemer Wad ten gehore brengen. 
 

Wetterskip viert feest van dijkoplevering 

Op zaterdag 1 september werken Wetterskip Fryslân en Stichting De Hort Op samen om die dag de oplevering van de versterkte waddendijk te vieren. Zowel overdag als ’s avonds zijn 165 genodigden te gast op het eiland. Tijdens muziekvoorstelling Skiemer Wad  krijgt de dijkoplevering extra aandacht. Speciaal voor deze gelegenheid componeerde Reinout Douma, muzikaal leider van Skiemer Wad, de Ode aan de Dijk.  
 

Een bijzonder dagje uit met De Hort Op 

Alleen op zaterdag 1 september vinden er op meer dan 10 bijzondere Amelander locaties muzikale en theatrale presentaties plaats. Met een speciaal hiervoor uitgebracht programmaboekje kan de bezoeker op weg. Het programmaboekje is op te halen bij de VVV’s van Nes en Hollum en bij de Primera in Buren. Op de dag zelf rijden er vanaf Café Restaurant De Piraat - vlakbij de Veerhaven in Nes - gratis pendelbussen tussen de locaties. De kleine voorstellinkjes zijn meerdere keren per dag bij te wonen. 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>