Ameland is elf schilderijen van Herman Buijtenhuijs rijker

Wethouder Jan Dijkstra en ambtenaar Margaret Becker van gemeente De Waadhoeke kwamen woensdag 10 juli de landschappen hoogstpersoonlijk bij museum Swartwoude in Buren afleveren

Ameland is elf schilderijen van Herman Buijtenhuijs rijker. Wethouder Jan Dijkstra en ambtenaar Margaret Becker van gemeente De Waadhoeke kwamen woensdag 10 juli de landschappen hoogstpersoonlijk bij museum Swartwoude in Buren afleveren.

Daar overhandigden ze de schilderijen aan directeur William Beijaard van de Stichting Amelander Musea (STAM), in bijzijn van wethouder Piet IJnsen van de gemeente Ameland en Asing Walthaus, die een bemiddelende rol speelde bij de overdracht.

Daar overhandigden ze de schilderijen aan directeur William Beijaard van de Stichting Amelander Musea (STAM), in bijzijn van wethouder Piet IJnsen van de gemeente Ameland en Asing Walthaus, die een bemiddelende rol speelde bij de overdracht.


“Ik ken Margaret al lange tijd en zij belde me met de mededeling dat ze aan het opruimen waren, onder andere werken van Buijtenhuijs die op Ameland zijn gemaakt. Zij vroeg mij of er op Ameland belangstelling was voor deze schilderijen.”

Walthaus, die de in 2010 overleden kunstschilder persoonlijk heeft gekend, legde contacten met Ameland en daar werd het aanbod in dank aanvaard.

“Herman Buijtenhuijs heeft hier een tiental jaren gewoond. Hij heeft Ameland gevoeld, hij wist wat hij schilderde. Zijn werk is voor ons herkenbaar, fijn dat jullie aan ons dachten”, zei Mathilda van der Weij, medewerker collectiebeheer van de STAM.

Jan Dijkstra van gemeente Waadhoeke

Dijkstra vertelde verrast te zijn door de ‘ontdekking’ in het depot van zijn gemeente van het elftal schilderijen dat op Ameland is gemaakt. “Jullie kunnen er iets mee. Daarom komen wij ze met respect terugbrengen en we wensen jullie veel geluk met deze herkregen rijkdom.”

Hoe De Waadhoeke aan de schilderijen is gekomen is voor Dijkstra een raadsel. Zijn collega IJnsen, die overigens ook een Buijtenhuijs in zijn werkkamer heeft hangen, heeft wel een vermoeden: “Herman was een bijzonder figuur. Hij had wel eens moeite met betalingen en dan bood hij een schilderij aan.”

Schilderijen van Buijtenhuijs van de gemeente Waadhoeke worden uitgeladen bij museum Swartwoude

De schilderijen zullen ook op Ameland eerst in een depot verdwijnen. Met de kerstvakantie zal de ‘collectie Waadhoeke’ in volle glorie te bewonderen zijn in het cultuurhistorisch museum Sorgdrager in Hollum.

 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>