Waddenacademie en Tresoar starten Internationale Waddenbibliotheek

Op donderdag 15 oktober werd tijdens het symposium 'Wadden op de kaart', de Internationale Waddenbibliotheek gepresenteerd. Het doel van deze bibliotheek is:'een platform te zijn van en voor alle oude, bestaande en toekomstige kennis met betrekking tot het Nederlandse, Duitse en Deense Waddengebied.'

 


De opzet van de Internationale Waddenbibliotheek, waarvan Tresoar het coördinerend centrum zal vormen, past uitstekend bij de doelstelling van de beide initiatiefnemers, de Waddenacademie en Tresoar.

 

Om te beginnen bij de Waddenacademie, de wetenschappelijke netwerkorganisatie die als doel heeft de totstandkoming van een duurzame kennishuishouding met betrekking tot het Waddengebied. Op zijn beurt verzamelt en ordent het Fries historisch en cultureel centrum Tresoar als rechtsopvolger van de Provinsjale Bibliotheek van Fryslân al sinds 1852 al het geschrevene met betrekking tot de Friese gebieden, die een groot deel van de internationale Waddenkust bestrijken, van West-Friesland in Noord-Holland tot en met Noord-Friesland in Sleeswijk-Holstein.

 

De Internationale Waddenbibliotheek is nadrukkelijk bedoeld als digitaal platform, dat toegang verschaft tot en inzicht geeft in de verspreid aanwezige bronnen met betrekking tot het Waddengebied. Deze bronnen kunnen bestaan uit (recente) gedigitaliseerde kennis, maar ook is het van belang om oude en verouderde databestanden, in de vorm van boeken, artikelen, kaarten, beeld en geluid, digitaal toegankelijk te maken.

 

Zoals het woord platform suggereert zullen mensen, instellingen en inhoud (databestanden) met elkaar worden verbonden en virtueel bij elkaar worden gebracht. Waddenacademie en Tresoar streven ernaar om dit verbindende netwerk van mensen en inhoud met het Waddengebied verder uit te rollen tot een Wadden Sea of Wetlands Discovery Group in de trant van de reeds bestaande Art Discovery Group op het gebied van kunst binnen het zogeheten OCLC (Online Computer Library Center), de organisatie die wereldwijd WorldCat, de grootste publiek toegankelijke online catalogus, beheert.

 

Bron: Waddenzee.nl

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 
 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

NIEUW: Teken nu in op het boek 'Tegelkunst op Ameland' van Barbara Hofker-Esser

In de zomer van 2024 is er werk van Barbara Hofker - Esser in het Cultuur en Historischmuseum Sorgdrager op Ameland te zien.Intekenactie Tegelkunst op Ameland - Barbara Hofker Bij deze overzichtstentoonstelling van ruim 60 kunstwerken wordt dit boekje uitgegeven. 
Het is een naslagwerk met veel foto’s van prachtige Amelander tegelkunst, allemaal naar eigen ontwerp van Barbara Hofker. Joke Mosterman schreef de verhalen achter de tegels en plaatste Amelander tegeltableaus in een historische context.
 
Het boekje is nu al te bestellen voor een intekenprijs van 12,50 euro. In de museumwinkels is dit prachtige naslagwerk vanaf 28 maart verkrijgbaar voor 15,00 euro. 
 
64 + 4 pagina’s
Soft en glossy omslag
21 x 21 cm
 

<<< Doe mee aan de intekenactie: klik hier om in te tekenen! >>>

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>