Boekpresentatie 'De Watergeuzen Een vergeten geschiedenis, 1568-1575' van Anne Doedens en Jan Houter

Op woensdag 7 maart vond in Museum Het Hannemahuis in Harlingen de boekpresentatie van De Watergeuzen. Een vergeten geschiedenis, 1568-1575 van Anne Doedens en Jan Houter plaats. In aanwezigheid van ruim 50 genodigden, hielden de schrijvers een enthousiaste presentatie van hun boeken en over de bijzondere feiten die ze over de Watergeuzen boven water hebben gehaald. Het resultaat is een ruim 190 pagina's tellend boek dat aan vice-admiraal Rob Kramer, Commandant Zeestrijdkrachten, de burgemeesters van Texel, Vlieland en Harlingen werd overhandigd. Namens Terschelling nam de wethouder Jeltje Hoekstra-Sikkema een exemplaar in ontvangst. Voor Ameland ontving Pieter Jan Borsch een exemplaar die de nodige inhoudelijke aanvullingen en correcties voor het boek verzorgde.

Bekijk de indrukwekkende boekpresentatie terug:

Dit boek gaat over de watergeuzen. De vrijbuiters, avonturiers en piraten uit de begintijd van onze nationale Omslagfoto De Watergeuzen, een vergeten geschiedenis 1568-1575onafhankelijkheidsstrijd. Zij, die vanaf de eerste jaren van de Tachtigjarige oorlog in dienst van Willem van Oranje opereerden.
De Watergeuzen gaat ook over hun operatieterrein, de zee, en vooral: het gebied dat we nu de Wadden noemen. Doedens en Houter deden onderzoek in archieven in binnen- en buitenland. Ze kwamen veel ongebruikt archiefmateriaal tegen. Zij beschrijven wie de watergeuzen waren. Maar ook, wat over het hoofd werd gezien:  de grote schade op wat nu de Waddenzee heet. Op het Marsdiep en het Vlie. Op en bij de eilanden Vlieland, Texel en Terschelling en Ameland. Via dat gebied arriveerden de graanschepen uit de Oostzee, daar werden ze prijsgemaakt. Daar plunderden en roofden de geuzen, daar hadden zij – zoals in het geval van Vlieland - hun basis en werd een bloedige strijd gestreden.

Bij watergeuzen denkt iedereen natuurlijk aan Den Briel, maar het beeld is groter en completer: in de Noordelijke zeegaten, op de Waddeneilanden en de Zuiderzee werden ingrijpende aanslagen gepleegd. Alva en zijn mensen onderschatten onterecht het gevaar juist vanuit die hoek.

In het complete verhaal van de vele gewelddadige acties van de watergeuzen en hun tegenstanders mag het voorgaande niet gemist worden. In De Watergeuzen worden die acties gereconstrueerd. De tegenstanders van de geuzen en Willem van Oranje, de Spaanse koning en zijn aanhangers, werden daardoor zwaar getroffen. Bij geuzenoperaties werd geld buitgemaakt, waarmee Oranje’s troepen werden betaald.  Op het Vlie werden de graanschepen tegengehouden die het Spaansgezinde Amsterdam moesten voeden. Maar  het oostelijke dorp op Vlieland werd wel door de Spanjaarden platgebrand. Het onderzoek van Doedens en Houter brengt deze Vergeten Geschiedenis in beeld.

Bestel dit boek nu via Amelander Historie. Daarmee steunt u onze website! Klik hier!

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 
 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>