Gekaapte brieven van zeelieden online met Dutch Prize Papers

De Prize Papers zijn documenten die door Britse kapers in de periode 1652-1815 op vijandelijke schepen werden buitgemaakt. Zij worden bewaard in het archief van het High Court of Admiralty in The National Archives te Kew (Londen). Ongeveer een kwart van de Prize Papers is afkomstig van Nederlandse schepen. Deze deelcollectie – circa 1000 dozen – bevat naast scheepsjournalen, ladingoverzichten, rekeningen, plantagelijsten en ondervragingen van bemanningsleden ook zo’n 38.000 zakelijke en particuliere brieven.

De grote variëteit van de Prize Papers maakt de bron zeer geschikt voor verschillende typen onderzoek. De Prize Papers zijn Doos met gekaapte brieven van Nederlandse zeelieden / Dutch Prize Papersdaarom voor uiteenlopende onderzoeksvragen te gebruiken, bijvoorbeeld voor ontwikkelingen in taal en dialect, handel, materiële cultuur, sociale relaties en kennisoverdracht van de 17e tot in de 19e eeuw. Een groot internationaal onderzoeksproject van de universiteiten van Oxford en Birmingham onder leiding van Jelle van Lottum richtte zich aan de hand van de ondervragingen van bemanningsleden op de migratie van zeelieden en de verspreiding van menselijk kapitaal.

In nauwe samenspraak met The National Archives is in november 2016 een definitieve selectie van documenten vastgesteld met een evenwichtige spreiding over de 17e, 18e, 18e-19e en 19e eeuw. Door medewerkers van The National Archives in Kew is hard gewerkt om de digitalisering voor te bereiden.

Om al het gedigitaliseerde materiaal in een gestructureerde omgeving voor wetenschappers en geïnteresseerden toegankelijk te maken, ontwikkelt het Huygens ING een Virtual Research Environment (VRE). De VRE wordt gefinancierd door Samenwerkende Maritieme Fondsen. De website staat sinds 21 juni 2019 online.

Zoeken op 'Ameland' in de Dutch Prize Papers levert 9 treffers op. De volgende Amelander schippers worden vermeld: Claas Duurhagen, Ethelbert Lyne, Flores Westerduyn, John Pitman en Renner Renners. En de volgende schepen: Goede Verwagting, Industry,Juliana Maria, Orion en True love (Rotterdam). Aan de hand van de Prize Papers zijn bijzondere gebeurtenissen te herleiden. Neem bijvoorbeeld dit verhaal van historicus Marieke Robijn-Voorn: Amela nder archiefschatten 7: Amelanders Tjerk Bijaart en Jacob Baukes gekaapt.

 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>