50-jarig jubileum Forza Musica

Forza Musica is op 7 februari 1968 gevormd uit “Kunst naar kracht” en “Looft den heer”. Beide muziekverenigingen kwamen uit Hollum. “Looft den heer” was de gereformeerde muziekvereniging en werd gedirigeerd door het schoolhoofd van de christelijke school. “Kunst naar kracht” was de algemene muziekvereniging in het dorp die werd gedirigeerd door Minne Kanger. Toen er besloten werd om beide muziekverenigingen samen te voegen, moest een nieuwe naam bedacht worden. Daarbij werden verschillende namen bedacht: Forza Musica, Fanfare, Forzando en Wadklanken. De naam Forza Musica kreeg destijds de meeste stemmen en betekent: samen sterk in de uitoefening van de muziekkunst. Forza Musica bestaat sindsdien uit een harmonie en een drumband die samen het korps vormen. Dit jaar viert zij haar 50-jarig jubileum.

Door Jacob Roep

Artikel 1 uit de statuten van Forza Musica

Artikel 1 uit de statuten van Forza Musica

Dirigenten, tambour-maître en uniform 

Forza Musica heeft jarenlang Minne Kanger als dirigent gehad. Minne dirigeerde het korps van 1968 tot 1980. Het was Minne zijn taak om beide muziekverenigingen samen te voegen. Na Minne Kanger heeft Gijsbert de Jong het dirigentschap overgenomen tot 2004. Daarna volgde Ridzert Beetstra die zeven jaar lang dirigent was. Sinds 2012 is Rodney Hol de dirigent.
Als tambour-maître leidt André Ruijgh momenteel het korps. Daarvoor volgden Bartle Hoekstra, Jan Polet en Appie van der Laan. Van Jan Polet is bekend dat hij bij de repetities van de drumband in het gymlokaal van de openbare school altijd zijn mace (stok) hoog in de lucht gooide en hem dan weer opving.
Door de jaren heen is Forza Musica van samenstelling en uniformen veranderd. In 1992 heeft een groep leden van Forza Musica zelf blauwe giletjes gemaakt. In 1997 is er echter voor het huidige uniform gekozen.
 

Forza Musica met voorop Appie van der Laan

Forza Musica met voorop Appie van der Laan

Een actieve vereniging

Een muzikaal jaar voor Forza Musica begint altijd met een jaaruitvoering in maart. Hier wordt vanaf medio december al voor gerepeteerd zodat de leden goed voorbereid zijn. Ook begeleidt Forza Musica altijd de Dodenherdenking op 4 mei bij de hervormde kerk in Hollum. Daarnaast vinden er in de zomer regelmatig concerten plaats met verschillende koren en geeft Forza Musica altijd de wandelaars van de Avondvierdaagse een muzikaal onthaal. Tevens wordt elk jaar een aantal keer de paardenstoelendans georganiseerd. De vereniging zorgt dan voor de muzikale ondersteuning. De deelnemers kunnen mooie prijzen winnen. Het doel is zo lang mogelijk aan de stoelendans mee te doen. Daarnaast worden op de braderieën en bij de Hollumer kermis oliebollen verkocht waarbij de opbrengst naar vereniging gaat. Dit doet de vereniging al sinds 1985. In oktober is er steevast de lampionnenoptocht waarbij de kinderen achter het korps met een lampion of een fakkel lopen. In november komt Forza Musica in actie bij de intocht van Sinterklaas. Daarbij wordt om het jaar de Sint met zijn pieten vanaf de boot naar het centrum in Nes begeleid. Begin december is de vereniging ook bij de uittocht van Sinterklaas in Hollum aanwezig. Het jaar wordt afgesloten met een kerstconcert in de hervormde kerk te Hollum. En er is nog een oliebollenverkoop op 31 december. De oliebollen doen het altijd goed: in 2017 werden op oudejaarsdag maar liefst 4200 oliebollen verkocht!
 

De voormalige dirigenten bij het 40-jarig jubileum in 2008. V.l.n.r. Gijsbert de Jong, Minne Kanger en Ridzert Beetstra.

De voormalige dirigenten bij het 40-jarig jubileum in 2008. V.l.n.r. Gijsbert de Jong, Minne Kanger en Ridzert Beetstra.

Oefening baart kunst

De vereniging speelt op verzoek bij jubilea, bijvoorbeeld als een echtpaar vijftig jaar getrouwd is. Daarnaast komen er soms optredens te vervallen vanwege slechte weersomstandigheden. Een uitzondering was de stoelendans van vorig jaar. Toen is het korps de laatste zes rondjes van de stoelendans in de stromende regen blijven blazen.

Elke vrijdagavond repeteert Forza Musica met de leden in Ons Hol te Hollum. Van 19.00 tot 20.00 uur vinden de repetities voor de drumband plaats. Hierbij wordt flink geoefend op de loopmarsen en nieuwe stukken ingestudeerd. De drumband repeteert onder leiding van Ankie Blokker en Pietje Ruijgh. Pietje oefent met de zes jongste leerlingen vooral de loopmarsen en ritmes, zodat zij zich later ook bij de drumband kunnen voegen. Er is zelfs een wachtlijst voor de drumband. Ankie ontfermt zich over de andere dertien leden die bij de drumband zitten die allemaal de snaredrum bespelen. Alleen Cornelis Smit heeft de grote trom en Anne Jan Bakker een tenortrom.

Van 20.00 tot 22.00 uur is de repetitie van de harmonie onder leiding van dirigent Rodney Hol. Met ruim vijventwintig leden wordt er gerepeteerd. Hierbij ligt de lat soms hoog omdat Rodney het maximale uit zijn blazers probeert te halen. Soms is de dirigent niet fit of met vakantie waarna Ankie Blokker of Peter de Boer het stokje van hem overneemt.
 

Jubileumuitvoering

Met het 50-jarig jubileum ontstond het idee om een bijzondere jaaruitvoering neer te zetten. Tijdens de uitvoering op 24 maart Voorzitter Cornelis Smit spelt de onderscheiding op André Ruijgh zijn blouse vanwege diens 50-jarig lidmaatschappasseerde het hele jaarlijkse programma de revue. Zo begon de uitvoering met een repetitie en was er een verbinding met Sinterklaas. Bij het kerstconcert kwamen kinderen door de zaal met oliebollen en werd de stoelendans nagespeeld. Bij de Dodenherdenking werd de Taptoe gespeeld waarna er twee minuten stilte volgden. Het Amelander volkslied werd ook gespeeld waarbij iedereen in de zaal ging staan en er sommigen meezongen. Al met al een bijzondere uitvoering, waarbij tambour-maître André Ruijgh een mooie speld van voorzitter Cornelis Smit kreeg. André is namelijk 50-jaar lid van Forza Musica.

Op de foto rechts: Voorzitter Cornelis Smit spelt de onderscheiding op André Ruijgh zijn blouse vanwege diens 50-jarig lidmaatschap

Nieuwe leden zijn welkom

Forza Musica ziet nog een mooie, muzikale toekomst tegemoet waarbij nieuwe leden van harte welkom zijn. Bij de drumband zoeken ze nog wat mensen die een tenortrom willen bespelen, maar ook bij de harmonie zijn nieuwe blazers welkom. Nieuwsgierig? Kom op een vrijdagavond een keer langs bij de repetities en wie weet speel jij straks in het korps of de drumband.

Dit artikel is afkomstig uit een eerdere uitgave van magazine De Amelander en is met toestemming van de redactie geplaatst. © De Amelander

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 
 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>