Vliegtuigcrashes op Ameland tijdens de Tweede Wereldoorlog (2)

De Handley Page Hampden AE126 EA-N op het wad

 

Op de avond van 28 augustus 1941 steeg het toestel op van de vliegbasis Scampton in Groot Brittannië voor een aanval op Duisburg. Het vliegtuig werd neergeschoten door de Duitse nachtjager Oberleutnant Helmunt Lent van 4./NJG 1. Het vliegtuig stortte neer in de Waddenzee ter hoogte van het dorp Nes. Op 2 september 1941 spoelde het lichaam van Pilot Officer Bernard M. Fournier aan op het strand nabij paal 25. Hij werd pas na de oorlog geïdentificeerd. Vooralsnog werd hij naamloos begraven op 3 september 1941 op de Algemene begraafplaats te Nes. Bij de berging van de resten van het vliegtuig door de Duitsers, werden enkele resten van een menselijk lichaam gevonden. De resten werden aanvankelijk begraven in het graf van Fournier. Na de oorlog werden de resten herbegraven in het vrij gekomen graf in rij 13, graf 12. Enkele dagen na de crash werd door een inwoner van het dorp Buren een berichten-kokertje gevonden. In het kokertje bevond zich een briefje met gegevens over het neergestorte vliegtuig. Aan de hand van die gegevens kon de bemanning geïdentificeerd worden. De bemanning ligt begraven op de Algemene begraafplaats te Nes in rij 14, graf 1 en in rij 13, graf 12. De bemanning van dit vliegtuig bestond uit:

- Pilot Officer Bernard Maurice Fournier;

- Sergeant Duncan Henry Barrett;

- Flight Sergeant Ernest Richard Palmer;

- Sergeant Dennis Watson.

 

Op de foto hierboven zien we de resten van het toestel op de boot van schipper Bruin van Ameland. De schipper zou tegen de Duitser gezegd hebben: ”Mit tommie in de zak hoefst du keine angst tu haben”. De Duitsers hadden namelijk de resten van de bemanning verzameld in een jute zak.

 

Met dank aan Gerlof Molenaar

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 
 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>