Plechtige wijding van de St. Clemenskerk

Zaterdag 25 november 2017 vindt de kerkelijke wijding plaats van de Sint Clemenskerk in Nes op Ameland. Bisschop Mgr. C.F.M. van den Hout zal in een viering die om 11:30 uur begint de herbouwde kerk door deze consecratie weer bestemmen als huis van God en thuis van de Sint Clemenskerk in Nes op Amelandgeloofsgemeenschap.

 

Aan het begin van de viering wordt het gebouw door het kerkbestuur overgedragen aan de bisschop. Hij besprenkelt de kerk, de aanwezigen en het altaar daarna met wijwater. Na de lezingen uit de Bijbel en de preek worden de wijdingsgebeden gesproken. Met de zalving van altaar en muren en het vieren van de eucharistie wordt de kerkwijding voltooid.

 

Voor deze bijzondere viering zullen, naast uiteraard de parochianen, vele gasten aanwezig zijn. Zolang er plaats is kunnen ook mensen zonder uitnodiging deelnemen. 

 

De Sint Clemenskerk op Ameland werd op 5 februari 2013 door brand bijna volledig verwoest. Al snel werd duidelijk dat het de wens was het door Pierre Cuypers ontworpen Rijksmonument weer op te bouwen. De herbouw heeft ruim twee jaar in beslag genomen. In de tussentijd vonden de vieringen plaats in het naastgelegen cultureel centrum “De Toel”.

 

Het ontwerp van de vernieuwde kerk is gemaakt door Verlaan & Bouwstra Architecten. Kunstschilder Randolph Algera van Art Decor uit Heerenveen is verantwoordelijk voor het ontwerp van het bijzondere interieur, waaronder de glas-in-lood ramen. De uitvoering van het glas-in-lood lag in handen van glaskunstenaar Hein van de Water van Sio2-glas uit Groningen. De beschilderingen van het glas-in-lood is mede gedaan door Gabriëlle Westra. Een Vermeulen-orgel (25 registers) uit de Kerk van Onze Lieve Vrouw van de Heilige Rozenkrans uit Schijndel completeert het prachtige kerkgebouw.

 

Door verschillende aanpassingen biedt het gebouw mogelijkheden voor passend ander gebruik. De eerste concerten, exposities, lezingen en vergaderingen zijn al een feit.

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 
 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>