Het huis aan...deel 2

In het centrum van Buren staat een prachtig, oud en pittoresk boerderijtje. Tegenover het beeld van Ritskemooi doet het tegenwoordig dienst als eetcafé: de Driesprong, ook wel P&T genoemd.

Voor de gewone kijker is hier niets aan de hand, maar wie beter kijkt kan zien dat er op de gevel van het woonhuis de cijfers 1577 staan. Voor het relatieve jonge Buren is dit wel erg oud en voor zover wij weten staat het oudste huis niet in Buren….

 

Jaarankers 1577 op boerderij De Driesprong in Buren

 

Dus hoe oud is de boerderij dan? De zoektocht begint met Jacob Molenaar, de jongste zoon van Jacob Molenaar en Janke Jacobs Metz, geboren op 22-11-1812 in Nes. Jacob gaat op jonge leeftijd bij zijn oom in dienst als knecht. Zijn oom Dirk Jacobs Metz is de oudere broer van zijn moeder en bezit grote stukken land en een boerderij in Buren. Rond 1840 bouwt deze Dirk een nieuwe schuur aan de Hoofdweg te Buren, de huidige locatie van het eetcafé. Dirk bouwt deze schuur waarschijnlijk voor zijn knecht Jacob.

Op 5 juni 1842 trouwt Jacob met de 21-jarige Janke Dirks Stelwagen uit Holwerd. Dit huwelijk is echter maar van korte duur, want op 24 februari 1843 overlijdt Janke. Zes jaar later trouwt Jacob opnieuw. Nu met Tjitske Willems Metz. Samen krijgen ze 5 kinderen: Janke, Jan, Renske, Willem en Jacob.

 

Jacob blijft werken als landbouwer en in 1872 koopt hij het oostelijk deel van het perceel waar de schuur opstaat. Daar bouwt hij een woonhuis aan vast om daar met zijn gezin te gaan wonen. De schuur bleef echter eigendom van oom Dirk.

Op 5 april 1884 overlijdt Dirk Jacobs en een paar jaar later ook zijn vrouw Catharina Tjeerds Metz. De familie Molenaar koopt de schuur en delen land over van de jongste zoon van Dirk en Catharina, Jacob die getrouwd was met Duifje Brussel.

Hut van de robbenvanger op het Oerd, Ameland

 

Jacobs zoon Jan, beter bekend als Jan de Robbenvanger, helpt zijn vader op het land. Ook verkocht de familie pullen bier. Volgens een aanvraag van vergunning tot schenken van alcoholische dranken, werd dit gedaan vanuit het raam van de achterkamer. In 1885 is deze vergunning door de familie zelf ingetrokken.

 

Wanneer Jacob al op hoge leeftijd is, komt ook zijn jongste zoon, oud zeeman, Jacob Jacobs assisteren op de boerderij. Deze Jacob, die op 25 januari trouwt met Catharina Jacquot, woonde in de woning aan de Burgemeester Waldaweg in Nes (hier hebben later Sip en Gusta Kooiker gewoond). In 1902 koopt Jacob de boerderij over van zijn vader en verhuist naar de boerderij in Buren met zijn vrouw Catharina en hun twee kinderen Frans en Tjitske. Later krijgen zij nog Jacob, Johannes, Jan, Willem en Martinus.

Jacob Molenaar uit Buren op Ameland Catharina Jacquot uit Buren op Ameland

    Jacob Molenaar (1862-1938)                                                Catharina Jacquot (1878-1956)

 

Op 16 januari 1905 overlijdt Tjitske op 79 jarige leeftijd en vlak daarna op 26 januari overlijdt op 93 jarige leeftijd ook Jacob Molenaar. Hun zoon Jan de robbenvanger, die altijd bij zijn broer Jacob Jacobs heeft gewoond, overlijdt op 25 september 1917 op 66 jarige leeftijd.

                        

De boerderij komt in handen van Jacob en Catharina en hun 7 kinderen. Zijn zoon Jan, beter bekend als Jan van Tjitses, helpt zijn vader op de boerderij. Zijn oudere broers hebben voor de scheepvaart gekozen. In 1938 overlijdt Jacob en om wat extra geld in het laatje te brengen, opent Catharina weer, na 55 jaar, de huiskamer als cafeetje. Zij overlijdt in 1957 en de boerderij komt definitief in het bezit van Jan Molenaar.

Jan is geboren op 13 augustus 1909 en bouwt in 1951 een vrijstaande woning links naast de schuur aan de Hoofdweg. Een jaar later trouwt hij met Regina Brouwer en samen krijgen zij 4 kinderen: Tineke, Johan, Paulus en Igna. Jan overlijdt op 11 januari 1992.

Wanneer de boerderij in het bezit komt van oudste dochter Tineke, gaat de boerderij een renovatie tegemoet. Haar man Piet Kooiker bouwt de gehele schuur opnieuw op en in 1990 openen ze een cafetaria in het woongedeelte. Vijf jaar later betrekken ze de hele schuur erbij en beginnen ze het eetcafé.

Jaren later komen de zonen van hen er te werken en zij zijn dan de 5e generatie die in deze boerderij komen te werken.

 

 Henk en Dirk Metz voor hun boerderij in Buren

        Henk en Dirk Metz voor hun boerderij

 

Terug naar het jaartal 1577 wat op de gevel prijkt. Met de verbouwing in 1990 zijn er resten gevonden van een oude fundering, maar dat deze behoren tot het jaartal is zeer onwaarschijnlijk. Maar waar komen ze dan vandaan? Er stond vroeger rechts van de boerderij op de hoek met de Strandweg een schuur van de familie Metz uit 1757. Later van Henk en Dirk (Ké en Dit). Deze is vroeger afgebroken en 2 van deze cijfers zijn op de gevel van het cafeetje gekomen (57). Later zijn daar de 1 en de 7 bij gekomen en daar kwam 1577 uit voort. Hoe, wat of waarom zal altijd wel een raadsel blijven…….

 

Siard en Meinte Bonthuis.

 

Foto's Jan Andries Blaak:

Boerderij De Driesprong in Buren op Ameland

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Zoek naar uw Amelander voorouders:

 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>