Gouden ring gevonden bij Ballum

30-08-2013 10:00

In het voorjaar van 2012 werd een bijzondere ring gevonden op een stuk land van E. Visser ten zuiden van het gemeentehuis te Ballum. De vinder van de ring was op Ameland voor een korte vakantie en had aan de eigenaar van het weiland gevraagd of hij er met zijn metaaldetector mocht zoeken. Nadat hij toestemming had gekregen, begon de vinder te zoeken en na enige tijd gaf de metaaldetector een signaal door. De vinder begon met graven en stuitte op een schitterende, gouden ring. Mogelijk is de ring gedragen door een telg van de adellijke familie Van Cammingha.

Vindplaats gouden ring in Ballum op AmelandVindplaats gouden ring op oude kaart van Camminghaslot

De rode stip geeft ongeveer de vindplaats van de ring aan.

 

Verkoop

Bij thuiskomst had een vriend van de vinder de ring op het forum Muntenbodemvondsten geplaatst. Toevallig zocht een paar weken later een Amelander op dit forum met het trefwoord ‘Ameland’ en was één van de zoekresultaten de schitterende ring. Daarop heeft de Amelander met diegene contact gezocht en gevraagd wat men met de ring van plan was. De vinder liet weten de ring graag te willen verkopen. Hij had al contact opgenomen met de oud-conservator Evert Kramer van het Fries Museum. Evert Kramer heeft daarop de directeur Joop de Jong van de Stichting Amelander Musea (STAM) benaderd en gevraagd of hij belangstelling voor de ring had. Deze liet weten geen belangstelling voor de ring te hebben en over onvoldoende financiële middelen te beschikken.

 

Historie

Even ten noorden van de plek waar de ring gevonden is, stond aan het begin van de 15e eeuw de ‘Jelmera State’ die twee eeuwen later tot het zogenaamde ‘Camminghaslot’ werd verbouwd. Dit slot was van de adellijke familie Van Cammingha die van hieruit het eiland in de periode van 1425 tot 1681 bestuurde. De vindplaats van de ring valt ongeveer samen met het gebied dat ten zuiden van de begraafplaats ligt. Op de bovenstaande afbeeldingen staat de vindplaats met een rode stip aangegeven. De vindplaats en de datering van de ring doen vermoeden dat de ring ooit door een Van Cammingha is gedragen. Het is moeilijk te achterhalen of dit daadwerkelijk het geval geweest is. Wel zou er naar portretten van de familieleden gekeken kunnen worden om te zien of daar de ring op afgebeeld staat. 

De gouden ring die op Ameland gevonden is

Deze afbeelding van de ring is van het forum Muntenbodemvondsten afkomstig.

 

De vinder van de ring had vorig jaar de vondst aan de redactie van ‘Detector Magazine’ doorgegeven. Tot zijn verrassing werd deze vondst uitgeroepen tot ‘vondst van het jaar 2012’ en won de vinder er een boekenpakket mee. Tevens werd een nauwkeurige beschrijving van de ring door de redactie van het blad gegeven. Zij schreven dat de Franse lelies op de zijkanten van de ring met glaspasta versierd zijn. Daarbij worden de kleuren zwart, blauw, wit en groen gebruikt. De miniatuur is volledig beschilderd waarbij de kwaststrepen zelfs nog te zien zijn. De afgebeelde bloemen lijken op viooltjes. Waarschijnlijk is de ring aan het eind van de 16e/ begin 17e eeuw vervaardigd. Het is bijzonder dat de ring na al die tijd in zo’n goede staat verkeerd. Zo ziet het glas er nog volledig gaaf uit.

 

Toekomst

Het is jammer dat de ring niet door STAM aangekocht is. Misschien kan de Gemeente Ameland de ring aankopen en ter beschikking stellen aan STAM zodat het in één van de musea tentoongesteld kan worden. De ring is inmiddels aan een vriend van de vinder verkocht. Deze is voornemens de ring aan een verzamelaar te verkopen. Daarmee verdwijnt mogelijk een uniek object van de Amelander historie uit het zicht. 

Onderwerp: Gouden ring gevonden bij Ballum

ring

Datum: 30-07-2014 | Door: herman kooij

de heer die heeft gevraagd of hij mocht zoeken op zijn land en toestemming kreeg, had volgens mij moeten melden dat hij een ring had gevonden.dus hij heeft nu iets mee genomen wat niet van hem was.volgens mij zijn er regels voor.50/50 lijkt me logies.
groetjes herman kooij

Gouden ring Ameland

Datum: 27-01-2014 | Door: Hiemstra

Ik lees in de reacties dat iedereen het betreurt dat de ring in de handel is belandt. De ring was waarschijnlijk op Ameland geweest als het Amelander museum direct actie had ondernomen. Ik ken de koper van de ring en hij heeft wel de stap gezet om dat te doen. Later is met hem contact opgenomen door een ondernemer van Ameland die een bod uitbracht waarvan ik denk "wil men de ring wel terug op Ameland?"

de ring bij ballum

Datum: 18-09-2013 | Door: Elly Verwaal

Genoten van de foto en de historie ervan. Het zou heel jammer zijn als zo'n historisch stuk verloren gaat aan "de handel" De ring hoort gewoon op het eiland te blijven! Ik hoop dat de afloop van het verhaal ook op Forum gepubliceerd zal worden.

ring bij Ballum

Datum: 01-09-2013 | Door: Nico Koehoorn


Jammer dat veelal de handels waarde belangrijker gevonden wordt dan culturele waarde, dit is een prachtige ring een uniek exemplaar deze hoort niet thuis bij een verzamelaar maar tentoongesteld te worden in een museum Bv Fries museum,of op Ameland waar iedereen waar iedereen van dit prachtige stukje vakmanschap kan genieten. Gr Nico koehoorn
een amateur archeoloog uit Hallum

prijs van de ring

Datum: 31-08-2013 | Door: Webmaster Amelanderhistorie

Fijn dat u zo enthousiast bent over dit artikel. Over de prijs van de ring is helaas nog niets bekend. De eigenaar heeft besloten de ring te laten taxeren. Mogelijk wijd ik hier een artikel aan zodra er meer over bekend is en de eigenaar daarmee akkoord gaat.

Re:prijs van de ring

Datum: 31-08-2013 | Door: alberto (MBF)

Hallo Webmaster,
Er zijn veel mensen die erg genoten hebben met het bewonderen van deze bijzondere ring, die na de vondst al redelijk snel bij ons op het Forum verscheen. Samen met mij zijn denk ik de meeste Forumleden van mening dat de ring op Ameland thuishoort en ik hoop dan ook dat de ring bij U op Ameland een mooi plaatsje gaat krijgen. Heb deze ring een paar dagen thuis gehad om goed te kunnen beoordelen en mooie fotos van te maken en heb zelden zo'n mooi stukje vakmanschap gezien.

de ring bij Ballum

Datum: 30-08-2013 | Door: christie dovale

Wat voor een prijs kaartje zat aan dat ring? Pracht van een verhaal!

Nieuw bericht