Gouden ring gevonden bij Ballum

In het voorjaar van 2012 werd een bijzondere ring gevonden op een stuk land van E. Visser ten zuiden van het gemeentehuis te Ballum. De vinder van de ring was op Ameland voor een korte vakantie en had aan de eigenaar van het weiland gevraagd of hij er met zijn metaaldetector mocht zoeken. Nadat hij toestemming had gekregen, begon de vinder te zoeken en na enige tijd gaf de metaaldetector een signaal door. De vinder begon met graven en stuitte op een schitterende, gouden ring. Mogelijk is de ring gedragen door een telg van de adellijke familie Van Cammingha.

Vindplaats gouden ring in Ballum op AmelandVindplaats gouden ring op oude kaart van Camminghaslot

De rode stip geeft ongeveer de vindplaats van de ring aan.

 

Verkoop

Bij thuiskomst had een vriend van de vinder de ring op het forum Muntenbodemvondsten geplaatst. Toevallig zocht een paar weken later een Amelander op dit forum met het trefwoord ‘Ameland’ en was één van de zoekresultaten de schitterende ring. Daarop heeft de Amelander met diegene contact gezocht en gevraagd wat men met de ring van plan was. De vinder liet weten de ring graag te willen verkopen. Hij had al contact opgenomen met de oud-conservator Evert Kramer van het Fries Museum. Evert Kramer heeft daarop de directeur Joop de Jong van de Stichting Amelander Musea (STAM) benaderd en gevraagd of hij belangstelling voor de ring had. Deze liet weten geen belangstelling voor de ring te hebben en over onvoldoende financiële middelen te beschikken.

 

Historie

Even ten noorden van de plek waar de ring gevonden is, stond aan het begin van de 15e eeuw de ‘Jelmera State’ die twee eeuwen later tot het zogenaamde ‘Camminghaslot’ werd verbouwd. Dit slot was van de adellijke familie Van Cammingha die van hieruit het eiland in de periode van 1425 tot 1681 bestuurde. De vindplaats van de ring valt ongeveer samen met het gebied dat ten zuiden van de begraafplaats ligt. Op de bovenstaande afbeeldingen staat de vindplaats met een rode stip aangegeven. De vindplaats en de datering van de ring doen vermoeden dat de ring ooit door een Van Cammingha is gedragen. Het is moeilijk te achterhalen of dit daadwerkelijk het geval geweest is. Wel zou er naar portretten van de familieleden gekeken kunnen worden om te zien of daar de ring op afgebeeld staat. 

De gouden ring die op Ameland gevonden is

Deze afbeelding van de ring is van het forum Muntenbodemvondsten afkomstig.

 

De vinder van de ring had vorig jaar de vondst aan de redactie van ‘Detector Magazine’ doorgegeven. Tot zijn verrassing werd deze vondst uitgeroepen tot ‘vondst van het jaar 2012’ en won de vinder er een boekenpakket mee. Tevens werd een nauwkeurige beschrijving van de ring door de redactie van het blad gegeven. Zij schreven dat de Franse lelies op de zijkanten van de ring met glaspasta versierd zijn. Daarbij worden de kleuren zwart, blauw, wit en groen gebruikt. De miniatuur is volledig beschilderd waarbij de kwaststrepen zelfs nog te zien zijn. De afgebeelde bloemen lijken op viooltjes. Waarschijnlijk is de ring aan het eind van de 16e/ begin 17e eeuw vervaardigd. Het is bijzonder dat de ring na al die tijd in zo’n goede staat verkeerd. Zo ziet het glas er nog volledig gaaf uit.

 

Toekomst

Het is jammer dat de ring niet door STAM aangekocht is. Misschien kan de Gemeente Ameland de ring aankopen en ter beschikking stellen aan STAM zodat het in één van de musea tentoongesteld kan worden. De ring is inmiddels aan een vriend van de vinder verkocht. Deze is voornemens de ring aan een verzamelaar te verkopen. Daarmee verdwijnt mogelijk een uniek object van de Amelander historie uit het zicht. 

 

<<< TIP: schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief >>>

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 
 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>