De achternaam Ruygh of Ruijgh

Ruygh óf Ruijgh?

'Ruygh óf Ruijgh?' die vraag heeft mij eigenlijk nooit zo bezig gehouden totdat ik enkele jaren geleden in contact kwam met een Ruijgh die op Ameland woonachtig was. Het gesprek ging aanvankelijk over  - als ik me goed herinner - de paardenmarathon. Op een gegeven moment kwam de schrijfwijze van de naam Ruijgh ter sprake. De betreffende persoon vroeg mij hoe ik Ruijgh schreef. Mijn antwoord was met een 'y', dat bleek volgens hem niet juist te zijn. Hij schreef het met een lange 'ij'. Ik heb daarop ons trouwboekje geraadpleegd en inderdaad daar stond het met een lange 'ij'. Daar de eerder genoemde persoon ook nog verre familie was, kon het dus haast niet missen of de naam Ruijgh hoor je met een lange 'ij' te schrijven. Daar de naam Ruijgh met een 'y' en een lange 'ij' op Ameland geschreven wordt, zal de naam wel een verbastering zijn. Als zoon van een geboren en getogen Amelander, Hendrik Ruijgh die op 20 juli 1908 als zoon van Pieter Ruijgh en Aukje Klip werd geboren, heb ik dat serieus opgepakt en sinds die tijd schrijf ik Ruijgh met een lange 'ij'. Op een herinneringsplaat die in 1924 door de toenmalige Noord en Zuidhollandsche Reddingmaatschappij werd aangeboden, stond het opschrift “1824 – 11 november – 1924 Noord-en Zuidhollandsche Redding-Maatschappij” met de naam van mijn grootvader geschreven als P.P. Ruijgh maar dan de ij zónder puntjes. Toch zie je tegenwoordig dat op Ameland de naam Ruijgh nog veel met 'y' geschreven wordt.

 

Pieter RuijghAukje Klip-Ruijgh

Op de foto links staat Pieter Ruijgh en op de foto rechts zijn vrouw Aukje Ruijgh-Klip.

 

Ruijgh in Nederland

Ook komt de naam Ruijgh veel op Terschelling voor waar de verbastering groter is dan op Ameland. Op Terschelling zie je onder andere Ruig, Ruigh, en Ruijgh. Deze laatste variant komt van de Amelander Jan Ruijgh, geboren op 15 november 1904 als zoon van de eerder genoemde Pieter Ruijgh en Aukje Klip. Als ik bij mezelf te rade ga, is het eigenlijk best vreemd dat ik mijn eigen naam zonder enige reden verbaster. Ik kan me ook niet herinneren wanneer dat is ontstaan maar bij de burgerlijke stand en in mijn oude paspoort van 1956 staat toch echt 'Ruijgh'.

Na een zoektocht via Google blijkt dat de naam Ruijgh eigenlijk in heel Nederland voorkomt van het uiterste noorden (Ameland) tot het uiterste zuiden (Limburg). Maar als je op Google Ruijgh met y intoetst krijg ook de naam Ruygh verspreid over hele land. Er is dus niet alleen naam verbastering op Ameland maar in geheel Nederland.

Deze foto uit de familienamenbank van het Meertensinstituut laat de verspreiding van de naam Ruijgh in Nederland in 2007 zien. Ameland heeft een donkere kleur wat inhoudt dat daar veel mensen met deze naam wonen.

 

Persoonlijk vind ik de naam Ruijgh echt bij Ameland horen en schrijf ik het sinds een paar jaar met 'ij'. Toch gebeurt het wel eens, dat ik zonder er bij na te denken, een 'y' schrijf. Misschien een beetje eigenwijs maar dat mag in dit geval toch wel?

 

Herkomst van de naam Ruijgh

Wat veel Amelander Ruijgh(en) niet zullen weten is dat de naam Ruijgh zijn oorsprong in Wognum (Noord-Holland) vindt. In het door de heren J.F. Wendte en L.M.W. Veerkamp gemaakte genealogisch onderzoek 'Ruych in West-Friesland (1428-1632)' wordt het volgende vermeld:

'Het geslacht Ruych komt uit Wognum, waar het grond bezat en waar een deel van de familie woonde.'

Ook wisten de bovengenoemde heren mij te vertellen dat de Amelander tak van Ruijgh(en) oorspronkelijk uit Den Helder afkomstig is.

Een aantal jaren geleden hebben de nazaten van Pieter Ruijgh en Aukje Klip een reünie op Ameland gehouden. Hier staan ze voor de vuurtorenwachterswoning waar hun voorouders Pieter en Aukje Ruijgh gewoond hebben.

Met dank aan Henk Ruijgh

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Zoek naar uw Amelander voorouders:

 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>